Secţia Adinei Florea, acuzată din interiorul sistemului că vizează doar magistraţi "sorosişti"

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) cere desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor (SIIJ), structură care "pare să fie transformată într-un instrument de presiune şi de compromitere a magistraţilor".

"Având în vedere informaţiile din spaţiul public privind activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi numeroasele recomandări ale instituţiilor europene, inclusiv ultimele constatări ale Comisiei de la Veneţia, AMASP solicită factorilor decizionali competenţi desfiinţarea SIIJ, structură care pare să fie transformată într-un instrument de presiune şi de compromitere a magistraţilor. Precizăm că nici la momentul înfiinţării SIIJ şi nici în prezent nu au putut fi expuse argumente obiective, verificabile şi întemeiate pe situaţii reale care să justifice existenţa acestei structuri de parchet", a transmis organizaţia.

AMASP a solicitat în mod repetat Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să comunice datele de interes public privind cauzele pe care această structură le are în instrumentare, numărul de sesizări din oficiu înregistrate de la momentul operaţionalizării, numărul de dosare soluţionate, solicitări care au fost ignorate de conducerea acestei structuri.

"În acest context de totală lipsă de transparenţă, AMASP consideră cel puţin surprinzătoare preocuparea aparent selectivă şi insistentă a SIIJ de a deschide sau de a redeschide dosare penale ori de a acorda o atenţie aparte doar dosarelor care vizează procurorii şi judecătorii catalogaţi în mass media şi în zona politică drept 'protestatari', 'sorosişti', 'rezistenţi', 'stalinişti', 'bolşevici', 'securişti' etc., având în vedere numărul procurorilor care funcţionează la SIIJ şi numărul de dosare preluate de această secţie. Celeritatea şi atenţia acordate predilect acestor dosare, transformarea citării şi a audierii magistraţilor în spectacole cu presă, însoţite de scurgerea în spaţiul public, de date din anchetele respective ar putea trezi suspiciunea că se urmăreşte intimidarea ori discreditarea magistraţilor amintiţi, în special în situaţia în care aceste dosare sunt recent înregistrate la SIIJ. Ascensiunea profesională fulminantă şi surprinzătoare a unor procurori din cadrul SIIJ şi activitatea recentă a secţiei alimentează suplimentar această suspiciune", a punctat organizaţia.

AMASP ia act cu îngrijorare, fără a comenta, de percepţia publică privind aparenţa că nu e nimeni la conducerea SIIJ care să cunoască cine poate intra sau nu în şedinţele de judecată, care ar putea să cenzureze eventuale erori ale procurorilor din subordine privind încadrări juridice elementare, aparenţa că în secţia amintită poate activa oricine indiferent de cunoştinţele deţinute şi chiar în lipsa unei minime experienţe relevante.

"Este regretabil că, în ultima perioadă, unele posturi de televiziune şi unele publicaţii au creat, zilnic, emisiuni referitoare strict la dosare penale, unele aflate pe rolul instanţelor, emisiuni transformate în veritabile seminarii de drept penal sau procesual penal, cu ajutorul unor comentatori, al unor persoane de asemenea trimise în judecată, condamnate sau achitate. Prin prezentări univoce se încearcă inocularea ideii ca justiţia trebuie realizată exact conform indicaţiilor desprinse din aceste seminarii de drept, lipsite de calificare. Cert este că singurelele rezultate ale acestor exagerări, uneori mistificări, sunt, pe de o parte, sădirea neîncrederii societăţii în sistemul judiciar şi în magistraţi, luaţi individual, iar, pe de altă parte, intimidarea magistraţilor", a conchis asociaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne