Secretul frumuseţii secolului al 17-lea: Ninon De L'Enclos

Ninon De Lenclos
Ninon De Lenclos (wikipedia.org)

Au existat femei de-a lungul timpului, care ne-au impresionat atât prin obiceiuri şi caracter cât şi prin modul de a se întreţine, ajungând să impună un anumit tip de frumuseţe exterioară cât şi interioară.

În secolul al 17-lea a trăit o femeie cunoscută ca Ninon De L'Enclos (10 noiembrie 1620-17 octombrie 1705). Adevăratul său nume era Anne, dar tatăl său îi spunea Ninon şi ea a fost cunoscută sub acest nume.

S-a spus că Ninon De L'Enclos a fost femeia cea mai frumoasă a secolului al 17-lea. Istoria spune că la 80 de ani ea avea pielea luminoasă şi suavă ce părea de 20 de ani. Ninon a fost o strălucitoare scriitoare, avea cunoştinţe muzicale şi vorbea mai multe limbi străine, plăcându-i teatrul, muzica, literatura şi arta. Tatăl său era duce de Turena. Ninon citea literatură clasică, filozofie, vorbea italiană şi spaniolă, făcându-se cunoscută în saloanele franceze datorită conversaţiilor sale inteligente. La 16 ani a rămas orfană de mamă, iar la 17 ani de tată.

Ninon a frecventat saloanele scriitorilor şi artiştilor vremii. Moliere, Racine, Saint-Evremond şi Francoise d'Aubigne (cunoscută ca Madame de Maintenon, a doua soţie a regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei), îi erau prieteni şi frecventau salonul ei de literatură.

Profitând de frumuseţea şi inteligenţa pe care le avea, s-a transformat într-o doamnă de salon care avea o serie de idei ferme în ceea ce priveşte posibilitatea de a duce o viaţă demnă, fără a practica nicio religie. Opiniile sale împotriva bisericii erau oferite celor care doreau s-o asculte.

Datorită ideilor ei revoluţionare pentru acea epocă, în 1656 a fost încarcerată într-o mănăstire, de regina Ana de Austria, dar a fost eliberată de regina Cristina a Suediei, de asemenea o femeie cultă, care fiind impresionată de inteligenţa lui Ninon, i-a scris o scrisoare cardinalului Mazarin cerându-i să o elibereze.

În 1660 se retrage din viaţa publică şi se axează numai pe scris, însă îşi păstrează relaţiile formate. Nu s-a căsătorit niciodată şi a murit la 85 de ani, lăsând o parte din averea ei unui copil de 9 ani despre care spunea că va avea un strălucit viitor ca scriitor. Acesta era copilul contabilului ei şi se numea Francois Marie Arouet, cel pe care mai târziu lumea avea să-l cunoască sub numele de Voltaire.

Iată câteva din cugetările lui Ninon:

Visurile noastRe se îndeplinesc când înţelegem bogăţia imaginaţiei noastre şi sărăcia realităţii.

Frumuseţea fără graţie este o undiţă fără momeală.

Frumuseţea este o carte de recomandare pentru scurt timp.

Secretul frumuseţii ei

Secretul pentru a-şi menţine pielea veşnic tânără, l-a ţinut ascuns timp de mulţi ani. În final, l-a spus numai unor prieteni foarte apropiaţi. Se vorbea de un unguent făcut în casă ce îl aplica în fiecare noapte. Reţeta secretă a fost făcută cunoscută în 1710 într-un pamflet francez scris de Jeanne Sauval, asistenta personală a lui Ninon.

Acest unguent se spune că este la fel de eficace în reducerea ridurilor precum chirurgia plastică. În reţeta originală găsim ingrediente ca untura şi o ceară pe bază de ulei de balenă. Azi putem face această reţetă, cu ingrediente mai moderne dar la fel de eficace.

Reţeta cremei:

4 linguriţe de ulei de migdale dulci

3 linguriţe de ulei de măsline extra virgin, presate la rece

1 linguriţă ceară de albine

1 linguriţă suc de ceapă

1 linguriţă apă de trandafiri.

Mai întâi dezinfectaţi toate ustensilele cu care veţi lucra. Într-un recipient de sticlă (pahar termorezistent) se amestecă uleiurile şi se încălzesc la bain-marie în paralel cu ceara (care se pune în alt recipient de sticlă). Când ceara s-a topit se îndepărtează de pe foc şi se combină cu uleiurile, mixând bine pentru o omogenizare bună a ingredientelor. Când amestecul se răcoreşte puţin se adaugă sucul de ceapă şi apa de trandafiri amestecate în prealabil. Se mixează continuu până la răcire completă pentru a obţine o compoziţie omogenă. În compoziţia răcită până la temperatura mâinii se pot adăuga 10 picături de extract din sâmburi de grapefruit sau alt conservant bio pentru compoziţii pe bază de apă pentru a prelungi termenul de valabilitate al cremei, iar dacă se doreşte parfumarea se pot adăuga 4-5 picături de ulei esenţial la alegere. Compoziţia se pune într-un recipient de sticlă cu capac iar pentru stabilizare se ţine la frigider 24 de ore. Se aplică în fiecare noapte înainte de culcare, iar dimineaţa tenul se şterge cu o dischetă înmuiată în apă de hamamelis.

Sperăm că această reţetă să vă redea o piele la fel de tânără şi catifelată ca cea avută de Ninon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură