Secretele adevăratei Insule a Comorii din sudul Pacificului

Mica insulă Suwarrow, cu reciful său de coral
Mica insulă Suwarrow, cu reciful său de coral (Samoa Tourism)

Cât de romantic ar fi să credem că atolul parcă rupt din vis din sudul Pacificului de care s-a îndrăgostit soţia lui Robert Louis Stevenson în anul 1890, l-ar fi inspirat să scrie nemuritoarea "Comoara din insulă".

Dar adevărul este că a publicat faimoasa sa colecţie cu şapte ani înainte să vadă comoara din sudul Pacificului de la bordul vasului cu aburi Janet Nicoll, în drumul lor spre o viaţă nouă în Insulele Cook în speranţa că autorul, având probleme de sănătate, ar putea să-şi redobândească vitalitatea într-un climat mai cald.

Cu toate acestea, acel petic de pământ de jumătate de kilometru pătrat despre care a scris Fanny Van de Grift Osborne că este "cea mai romantică insulă din lume", a fot într-adevăr o adevărată insulă-comoară, cu atât de multe mistere, împuşcături, comori la care soţul ei, maestrul povestitor, ar fi putut visa vreodată.

Căci în timp ce Robert Louis ar fi căzut pe gânduri la faptul că Fanny a descoperit comoara din insulă într-un punct mic de teren numit Suwarrow, el nu ştia că 38 de ani mai devreme comoara a fost găsita acolo, într-o casetă de oţel ruginit încărcată cu monede din aur şi argint, coliere, broşe preţioase şi alte bijuterii.

Şi asta nu era totul.

În anul 1850 o navă americană, "The Gem" încărcată cu butoaie pline cu ulei de balenă a eşuat în jurul recifului tăios de corali ai Insulei Suwarrow. Echipajul n-a suferit pierderi şi a putut să îşi găsească drum către Tahiti, de unde o echipă de salvare a fost trimisă pentru a recupera uleiul de balenă.

Dar căpitanul echipei de salvare, Livingston Evans ştia zvonurile despre comoara îngropată în Suwarrow şi în timp ce echipa sa recupera uleiul de balenă, el a pornit în căutarea comorii şi în mod remarcabil a găsit un depozit secret conţinând monede mexicane şi spaniole îngropate sub o plajă, având o valoare în jurul a 15.000 USD (în 1852).

Isteţ, Evens a dispărut cu comoara sa după ce s-a întors în Tahiti.

După trei ani, în Samoa, un comerciant german a cumpărat informaţii de la un căutător de comori, ce spunea că o comoară zăcea îngropată în Suwarrow. Când comerciantul a ajuns acolo, a urmat aceste informaţii...ca să descopere monede spaniole în valoare de 2.400 USD la baza unui copac.

Între timp, alţii manifestau interes faţă de micul atol pentru a stabili o bază de comerţ acolo, o companie construind o fortăreaţă de apărare înconjurată de ziduri de corali, pe care a montat două tunuri îndreptate către laguna atolului.

Dar relaţiile dintre doi comercianţi s-au agravat şi în 1878 într-o tentativă de a evita un război între aceştia doi, un alt vas a fost trimis pentru a rezolva problema. O luptă armată a avut loc, de vreme ce un al treilea vas a ajuns având un membru al echipajului din Noua Zeelandă numit Henry Mair, un prieten al unuia dintre protagonişti, care a primit ordin de la căpitanul lui să rămână la bordul navei.

Dar în toiul nopţii, Henry Mair a fugit de la bord să-şi ajute prietenul şi după ce a înotat, s-a târât până la plaja din Suwarow redobândindu-şi suflul. Dar distras de un zgomot ce semăna cu un scurmat, în lumina lunii a văzut o broască ţestoasă săpând în nisip - înotătoarele sale zgâriau o cutie de metal, iar de la un capăt al cutiei cădeau numeroase monede şi bijuterii strălucitoare... .

Mair a târât repede cutia către un loc mai sigur şi a îngropat-o mai adânc în nisip cu mâinile goale înainte de a se duce să-şi ajute prietenul şi urmînd ca apoi să se întoarcă la navă; mai târziu a scris fratelui său despre comoara pe care a îngropat-o şi a spus că a lăsat instrucţiuni pentu a găsi comoara, care trebuia găsită numai după moartea sa.

În mod trist, Mair a fost ucis în New Hebrides la scurt timp după ce căuta oameni care să lucreze pentru el, iar cutia care conţinea indicii preţioase către comoară n-a fost găsită niciodată.

Se crede că preţioasele comori din Suwarrow cel mai probabil sunt venite de pe navele spaniole ce au făcut popas acolo în timp ce se reîntorceau în Filipine după efectuarea raidurilor în bogatul Mexic.

Dar misterul comorii lui Heny Mair în Suwarrow în zilele de astăzi - şi al multor altor comori îngropate acolo - ar putea aparţine mai degrabă imaginaţiei lui Robert Louis Stevenson decât realităţii.

David Ellis este un scriitor independent australian. El are peste 30 ani de experienţă în jurnalism, inclusiv în calitate de şef al Statului Major pentru ABC Radio Naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură