Secretarul general NATO avertizează că vor fi "revizuiri" legate de participarea companiei Huawei în reţelele 5G ale Marii Britanii

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a abordat controversa 5G din Marea Britanie, afirmând că va exista o nouă revizuire a reţelelor Huawei şi 5G ale Regatului Unit.

"Am încredere că guvernul Regatului Unit îşi va proiecta reţelele în moduri care să protejeze reţelele şi să asigure că Regatul Unit are reţele 5G sigure", a declarat Stoltenberg la radio BBC. "Prin urmare, de asemenea, cred că este important ca acum să existe o nouă revizuire care să analizeze exact cum să vă asiguraţi ca acest lucru să se întâmple".

El a menţionat, de asemenea, că Beijingul „se apropie de Vest” şi blocul nu poate ignora acest lucru.

Marea Britanie a permis Huawei să participe parţial la construirea reţelelor sale interne 5G la începutul acestui an, cu toate acestea, situaţia referitoare la gigantul chinez al telecomunicaţiilor a devenit incredibil de încordată mai târziu, Washingtonul avertizând Londra cu privire la riscurile de securitate de a permite companiei să participe la proiect.

Operatorii britanici au avertizat cu privire la excluderea Huawei, afirmând că o asemenea evoluţie prezintă costuri asociate precum şi întârzieri în procesul de construire a reţelelor.

Guvernul lui Boris Johnson a anunţat săptămâna trecută că va colabora cu partenerii de securitate din Five Eyes (agenţiile de informaţii din SUA, Canada, Noua Zeelandă şi Australia) pentru a dezvolta alternative la Huawei care să implementeze tehnologia.

SUA şi mai multe ţări europene au cerut anterior Londrei să excludă echipamentele Huawei din reţeaua 5G pe motive de securitate din 2023, susţinând că firma colaborează cu regimul comunist chinez şi că respectivele componente ar putea avea posibilităţi de acces de la distanţă, permiţând spionilor Partidului Comunist chinez să urmărească cetăţeni britanici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe