Sebastian Lăzăroiu: Rusia are nevoie de un cap de pod în România. Ponta, candidatul ideal

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Rusia mai are nevoie acum de "un cap de pod" în România, iar cel mai bine poziţionat politician pentru o astfel de misiune este nimeni altul decât premierul Victor Ponta, care are toate calităţile necesare - tânăr, repudiat de Occident, cu probleme penale, populist, a afirmat fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

"Noi, cei cu 4 sau cu 5 ani în faţă la vârstă, care i-am aşteptat pe americani după revoluţie la fel ca bunicii nostri odinioară, va trebui să acceptăm la un moment dat înfrângerea. Consensul clasei politice de la mijlocul anilor 90 privind direcţia occidentală a României a fost fragil. Dacă Rusia n-a reuşit până acum să atragă România în zona sa de influenţă, a fost şi din cauza slăbiciunilor sale, după destrămarea URSS, dar şi pentru că sentimentele rusofobe au rămas din inerţie bine înrădăcinate la mai multe categorii de vârstă."

Acum nu sunt deloc convins că nu există categorii largi care ar putea fi atrase uşor în plasa Moscovei, iniţial prin discursul anti-Occidental (nu neapărat pro-Putin) şi anti-european. Criza economică din 2008-2010 a fost un factor favorizant. De asemenea, reforma atât de întârziată în educaţie din România", susţine Lăzăroiu.

Tot ce mai are nevoie Rusia acum, în opinia fostului consilier prezidenţial, este "un cap de pod în România", adică un politician sau partid care să iasă din "consensul de la Snagov" şi care să dea voce acestor categorii de români.

"Ponta este cel mai bine poziţionat pentru un asemenea tip de lider. Tânăr, repudiat de Occident, cu probleme penale, populist. La asta contribuie şi slabul nivel explicativ al adâncirii integrării statelor europene. Multe dintre ele, inclusiv Romania, au cedat deja multă suveranitate.

Dar cum nimeni nu explică asta, pe nicăieri, în termeni de avantaje şi dezavantaje, apare impresia de clivaj centru-periferie, speculată de extrema-stângă, după vechile "ceasloave" ale neo-colonialismului, în Grecia cu preponderenţă acum, dar şi în România, curând. Aşadar, în cinci ani, ceea ce părea pentru noi ăştia mai bătrâiori un vis împlinit, s-ar putea să devină o himeră", a avertizat Lăzăroiu.

Într-un comentariu la declaraţiile lui Lăzăroiu, Adrian Papahagi, unul dintre membrii fondatori ai partidului M10, a opinat că nu doar Ponta poate juca un astfel de rol descris mai sus.

"Nu neapărat doar Ponta. Mai sunt şi alţi perdanţi din servicii, şi vechii securişti ai lui Voiculescu şi Vadim, şi naţionalişti gen Capsali, şi anticapitalişti aggiornaţi, şi noii naţionalişti precum Bogdan Diaconu. Riscă să fie o mişcare întreagă. Dacă se bagă şi Ponta e bine: o face nefrecventabilă", a precizat Adrian Papahagi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne