Sebastian Bodu: "Cât îl mai răbdăm pe miliţianul-şef de la ANAF?"

Fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu, nu are cuvinte de laudă pentru cel care se află acum la conducerea instituţiei - "miliţianul-şef" Gelu Diaconu.
Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Curtea de Conturi a dezvăluit recent că performanţele ANAF, sub conducerea lui Gelu Diaconu, nu sunt atât de bune pe cât le prezenta fostul premier Victor Ponta, însă abuzurile comise de angajaţii instituţiei au atins, în această perioadă, cote alarmante, a declarat avocatul Sebastian Bodu.

"Până să plece, Ponta îl lăuda pe miliţianul-şef pentru buna colectare a creanţelor fiscale. Acum a venit Curtea de Conturi şi l-a pus la punct: colectarea, ca procent în PIB, nu a mai crescut din 2006. Aşadar rămân doar abuzurile celor 5.000 de miliţieni de la DGAF, angajaţi pe salarii grase şi sporuri, abuzuri care nu existau în 2006, când instituţia a avut cea mai corectă conduită faţă de contribuabili şi, conform statisticilor (validate acum şi de Curtea de Conturi), cele mai bune rezultate din istorie", a precizat Sebastian Bodu.

Potrivit fostului şef ANAF, ultima aberaţie a instituţiei conduse acum de Gelu Diaconu este publicarea unei liste a datornicilor cu restanţe mai mari de 100 de lei. Prevedere este, în viziunea lui, una neconstituţională, motiv pentru care a supus-o atenţiei Avocatului Poporului printr-o petiţie în care îi solicită sesizarea CCR.

"Cum datoriile către fisc pot apărea şi fără ştirea voastră, inclusiv din cauza proastei informatizări a sistemului, gândiţi-vă cum o să vă simţiţi puşi la "stâlpul infamiei", precum duşmanii poporului în anii '50. Cei care sunt persoane publice (politicieni, jurnalişti, magistraţi, sportivi, oameni din show biz) să se gândească şi că, de pe site-ul ANAF, vor ajunge în presă, unde imaginea lor va fi făcută zdrenţe.

În cazul în care Avocatul Poporului nu va da curs solicitării mele de a sesiza Curtea Constituţională, am postat pe blogul personal un model de excepţie de neconstituţionalitate, model pe care orice persoană al cărui nume va apărea pe lista ruşinii îl va putea folosi în cadrul unei acţiuni în instanţă, în cadrul căreia se vor putea solicita şi despăgubiri", a subliniat Sebastian Bodu.

"Închei cu aceeaşi propoziţie cu care am început: cât îl mai răbdăm pe miliţianul de la ANAF?", întreabă fostul şef al Fiscului.