Se vorbeşte puţin sau deloc despre asediul oraşului Amerli în Irak: 20.000 de persoane izolate

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Un caz mai puţin mediatizat - începând cu luna iunie aproape 20.000 de persoane aparţinând unei minorităţi etnice şiite, turkmenii, se află sub asediul grupului terorist Statul Islamic, fără hrană, apă şi energie electrică.

Într-un oraş situat la 180 km de Bagdad, în Irak, de 70 de zile aproape 20.000 de persoane încearcă să supravieţuiască asediului miliţiilor Statului Islamic (IS). Oraşul se numeşte Amerli şi zona a fost atacată de SI în luna iunie, în timpul ofensivei care a dus la căderea oraşului Mosul. Unul după altul satele din jurul oraşului au căzut. Astăzi, toate drumurile care duc în oraş sunt blocate şi Amerli - cu toţi cei locuitori săi - este izolat, fără apă curentă sau electricitate, iar singurele produse alimentare disponibile sunt cele livrate de elicopterele armatei irakiene care sunt vânate de artileria Statului Islamic.

Amerli este un oraş locuit de o minoritate etnică şiită (miliţia Statului Islamic este sunită). Locuitorii sunt turkmeni, consideraţi al treilea grup etnic din ţară ca mărime, după arabi şi kurzi: se estimează că în tot Irakul sunt între 500.000 şi trei milioane (chiar dacă ultimul recensământ al etniilor datează din anii 50). Ca toţi şiiţii, turkmenii sunt una dintre ţintele preferate ale Statului Islamic care îi consideră apostaţi.

"După căderea oraşului Mosul, toate satele turkmene şiite din jurul Amerli au fost capturate de către Statul Islamic. I-au ucis pe toţi, iar corpurille victimelor au fost puse la vedere în afara satelor", a declarat pentru BBC Albayati Ali, un doctor care locuieşte în Amerli. Potrivit lui Marzio Babille, unul dintre coordonatorii proiectelor umanitare ale ONU în Irak "este clar că în cazul în care SI va putea să intre în oraş vor fi ucişi toţi. S-a întâmplat deja în alte părţi: SI ucide şiiţii pe care reuşeşte să-i capteze".

Pentru moment, oraşul Amerli şi a cele 36 de sate care îl compun rezistă la asediu, dar situaţia se poate schimba în câteva zile. Potrivit locuitorilor, nu există soldaţi în oraş şi locuitorii săi, în cea mai mare parte agricultori, au trebuit să se descurce singuri. În fotografii se pot vedea oameni înarmaţi cu puşti din al Doilea Război Mondial.

Miliţiile SI bombardează satul cu rachete şi mortiere în fiecare zi şi, la începutul lunii august, au pornit o ultimă ofensivă pentru a încerca să cucerească oraşul. În fruntea atacului se aflau jeep-uri şi blindate de construcţie americană, furate în timpul cuceririi oraşului Mosul. Locuitorii din Amerli au reuşit să respingă atacul cu greu, dar se îndoiesc că pot fi la fel de norocoşi în viitor.

Faptul că cei mai mulţi dintre bărbaţi se angajează să apere oraşul înseamnă că nimeni nu se mai ocupă de câmpuri, iar acum produsele alimentare sunt rare. Livrările de alimente sunt neregulate şi rezidenţii afirmă că, de multe ori, mănâncă doar o dată la trei zile. De la începutul asediului, în jur de 50 de persoane au murit din cauza lipsei de medicamente.

Mulţi localnici din Amerli, intervievaţi de către Wall Street Journal, au declarat că sunt supăraţi pentru ceea ce consideră un dublu standard: pentru kurzi sau etnia yazidi s-au efectuat atacuri aeriane şi eforturi umanitare masive, în timp ce etnia turkmenă se simte ignorată.

Una din problemele acordării de ajutor în oraş este că zona este complet înconjurată de trupele SI. Muntele Sinjar, unde s-au refugiat cei din grupul etnic yazidi, a putut fi atins de gherilele kurde care au sosit din Siria, care au reuşit să deschidă un coridor umanitar pentru a-i ajuta să scape.

În cazul oraşului Amerli un asemenea lucru pare greu de făcut fără a străpunge centura de luptători SI care asediază oraşul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe