Se mai crapă niţel. Germania transferă Turciei un terorist care a ucis americani. SUA fumegă

Teroristul turc Adem Yilmaz în timpul procesului său într-un tribunal din Dusseldorf, Germania, 22 aprilie 2009
Teroristul turc Adem Yilmaz în timpul procesului său într-un tribunal din Dusseldorf, Germania, 22 aprilie 2009 (Christian Bauer/Getty Images)

Casa Albă a fost prinsă cu garda jos când Germania a decis să transfere Turciei un terorist condamnat aflat în custodia sa, pe care l-a solicitat de mult timp SUA, oficialii germani afirmând că nu au avut altă alternativă decât să respingă cererea de extrădare făcută de Washington. Transferul surpriză a generat tensiuni, diplomaţii americani aparent criticându-i pe omologii lor germani într-o întâlnire privată care a avut loc miercuri. Adem Yilmaz, un terorist islamist de naţionalitate turcă, a fost extrădat în această lună în Turcia conform legislaţiei germane, după ce a fost condamnat în 2010 în Germania pentru orchestrarea unor atacuri cu bombă asupra unor ţinte americane, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Transferul lui Yilmaz i-a luat prin surprindere pe oficialii americani, în special deoarece teroristul a fost căutat de autorităţile SUA timp de peste un deceniu pentru acuzaţii că acesta ar fi desfăşurat atacuri asupra trupelor americane de-a lungul graniţei dintre Afganistan şi Pakistan începând cu aproximativ 2005.

Acesta este cel mai recent semn al tensiunilor tot mai mari dintre Berlin şi Washington după ce, săptămâna trecută, Germania a luat în considerare apelurile francezilor de a scoate avionul de vânătoare american stealth F-35 produs de Lockheed Martin dintr-o licitaţie în valoare de câteva miliarde de euro. Armata germană urmăreşte să înlocuiască avioanele de luptă învechite Tornado, iar printre principalii candidaţi rămân avionul F/A-18 Super Hornet de la Boeing şi avionul NATO Eurofighter Typhoon de la Airbus, potrivit Zero Hedge.

Nemulţumirile Washingtonului au fost alimentate de faptul că oficiali americani au depus anterior o cerere oficială de extrădare a lui Yilmaz pentu uciderea a doi soldaţi americani, însă o instanţă germană a grăbit transferul teroristului în Turcia, după ce a primit o sentinţă de 11 ani de închisoare.

Berlinul a precizat că a făcut totul în conformitate cu legile germane şi că nu trebuie să existe interferenţă în deciziile instanţei. Dar acest lucru nu l-a oprit pe Procurorul General interimar al SUA, Matthew Whitaker, să ia o măsură rară şi să îi convoace pe ambasadorul Germaniei şi pe ministrul german de Externe pentru o întâlnire la Departamentul de Stat al SUA pentru a critica decizia.

Aparent, Whitaker a susţinut că SUA este foarte dezamăgită de decizie Germaniei de a nu-l extrăda pe Yilmaz pentru complicitate la uciderea a doi soldaţi americani. De asemenea, el a acuzat că oficialii germani “au ignorat cererea SUA de reevaluare a unei recente decizii luate de o instanţă germană pentru schimbarea termenilor tratatului nostru de extrădare cu Germania”.

La câteva ore după întâlnire, Whitaker a acuzat public Germania că i-a permis lui Yilmaz “să scape de justiţie trimiţându-l într-un avion în Turcia”, ignorând cererea Statelor Unite.

Potrivit Bloomberg, acest incident ar putea afecta viitorul cooperării antitero dintre cele două ţări:

“Un înalt oficial al Departamentului de Stat, care s-a aflat printre participanţii la întâlnire, a susţinut că el nu a fost mulţumit de răspunsul ministrului german şi a adăugat că episodul va afecta cooperarea dintre agenţiile de aplicare a legii ale celor două ţări”.

De fapt, declaraţia lui Whitaker pare să pună sub semnul întrebării buna cooperare americano-germane în viitor: “Guvernul german a refuzat să îşi asume orice răspundere pentru eşecul extrădării [lui Yilmaz] în Statele Unite, a ignorat obligaţiile ce decurg din tratat şi a subminat statul de drept”. Alţi oficiali au precizat că SUA “a fost luată prin surprindere” şi nu a fost transmis “niciun avertisment” cu privire la transferul teroristului.

Acum, Departamentul de Stat american va încerca să se asigure că justiţia îşi va urma cursul prin sistemul judiciar turcesc, lucru care constituie un demers şi mai complicat. Aparent, departamentul a înregistrat o “notificare roşie” prin intermediul Interpolului pentru a se asigura că teroristul va continua să rămână în spatele gratiilor în Turcia.

În plus, oficiali americani au susţinut că este “falsă” afirmaţia Germaniei că SUA nu a depus în timp util documentaţia referitoare la Yilmaz, conform cerinţele legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe