Scrisoare atribuită lui C. Sima: Toată vina pentru situaţia în care s-a ajuns îmi aparţine

A fost publicată o scrisoare atribuită lui Cristian Sima de către jurnalistul Radu Soviani pe blogul personal, în care brokerul spune că ar fi pierdut banii clienţilor, autenticitatea scrisorii nefiind încă stabilită.

"Când va izbucni scandalul, toţi mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine ştie ce insulă din Pacific. Am 2.500 de franci, trei cărţi de credit care sunt blocate din lipsă de fonduri şi un cont în bursa la GS de 10.000 de euro cu care trebuie să câştig ca sa reuşesc să supravieţuiesc doua luni pentru a scrie", se arată în scrisoare.

"Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienţilor deşi au semnat că îşi asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil şi de cîştigurile de pînă acum? Am fost mereu un luptător şi cred şi acuma că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câştiga încrederea şi respectul( ...)Am nevoie să-mi spun adevărul, să-l urlu, indiferent de ce se va întâmpla după aceea. Înainte însă este impetuos necesar să-mi recunosc greşelile. Voi plăti pentru ele cu demnitate. Soarta mi-a dat enorm pînă acuma şi e normal să mi se ceară dublu, totdeauna plăteşti cu dobândă mare", mai spune Sima

Acesta mai spune că avea nevoie să facă oamenii să câştige "pentru a fi adulat după aceea".

"În toate afacerile în care am intrat am atras prieteni şi cunoscuţi. Aveam nevoie să fac oamenii să câştige pentru a fi adulat după aceea. Evident, tot ce s-a vândut din imobiliare în profit a fost partea clienţilor (doar spusesem la tv că trebuie vândut tot) ce a rămas a fost partea mea şi o am şi în ziua de azi. Mulţi din cei ce reclamă pierderile de azi au câştigat mult mai mult atunci, dar au uitat. Un client care câştiga nu spune nici măcar nevestei, cel care pierde te spurcă în piaţă publică. Pentru a putea exploata lăcomia ai nevoie de un raport cu banii de totală indiferenţă. Nu am cumpărat niciodată o maşină mai scumpă de 30k euro, locuiam pînă în decembrie într-un apartament comunist de pe Dorobanţi şi de atunci într-un alt simplu apartament de 2 camere.(apropos aşa mult vehiculata casă în Elveţia e cu chirie). Sunt şi astăzi convins că singura avere pe care o poţi lua cu tine oriunde e capul şi experienţa. Dacă voi mai fi liber peste două luni sper să dovedesc din plin ce am afirmat mai sus".

"Toată vina pentru situaţia în care s-a ajuns îmi aparţine. Eu mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, niciun angajat nu e răspunzător pentru nimic. Nimeni nu e vinovat în afară de mine, nici CNVM-ul, nici clasa politică, nici ”oamenii de onoare” nici onorabilii clienţi. Am nevoie să spun însă tot adevărul pentru că sistemul financiar politic de la noi şi nu numai să fie înţeles. Nu am niciun ban ascuns, dar evident am o responsabilitate morală pe care mi-o asum în totalitate şi undeva într-un colţ ascuns mai cred încă că toată lumea îşi va recupera capitalul....fără aşteptatul profit”", mai arată Sima.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, Radu Soviani a precizat: "Îl cunosc pe Cristian Sima şi m-am întâlnit cu el în mai mult de 10 emisiuni. Din ceea ce am citit, am încercat să-mi aduc aminte amănunte din discuţiile cu el privind momentele investiţionale... (...) Toate aceste elemente m-au condus la a-mi crea imaginea că această scrisoare îi aparţine. Cred în proporţie de peste 70% asta".

IPJ Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului director general al Bursei de la Sibiu Cristian Sima în baza informaţiilor apărute în presă potrivit cărora acesta ar fi dispărut cu banii unor clienţi ce făceau tranzacţii printr-o firmă deţinută de el.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat că a luat act de informaţiile apărute în presă privind posibila dispariţie a fostului director general al Bursei de la Sibiu Cristian Sima cu banii clienţlor WBS Holding şi că a început joi o investigaţie la sediul WBS România.

"În acest context, autoritatea pieţei de capital recomandă clienţiIor societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamaţii 1a sediul CNVM. Menţionăm totodată faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfăşoare activităţi pe piaţa de capital din România", se arată într-un comunicat al CNVM.

CNVM va investiga eventualele legături existente între WBS Holding şi SSIF WBS România, "în scopul protecţiei investitorilor care desfăşoară operaţiuni pe piaţa de capital prin intermediul SSIF-ului aflat sub autoritatea sa".

Cristian Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu. Sima nu mai poate fi contactat de lunea trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie