Schulz laudă coaliţia cu Merkel şi promite o schimbare fundamentală a UE

Martin Schulz.
Martin Schulz. (AFP/Getty Images)

Martin Schulz, liderul social democraţilor german (SPD), va prelua funcţia de ministru de Externe, într-o mişcare care probabil va nemulţumi alegătorii germani care au optat pentru partidele mai eurosceptice în alegerile din 2017.

Fostul preşedinte al Uniunii Europene s-a confruntat cu un rezultat electoral dezastruos, însă performanţa slabă a cancelarului Angela Merkel l-a asigurat pe Schulz că va rămâne o parte cheie a coaliţiei de guvernare, asupra căreia s-a căzut de acord în cursul zilei de miercuri.

Schulz a lăudat acordul cu conservatorii lui Merkel ca fiind un moment hotărâtor pentru politica europeană.

Făcând referire la cancelarul german şi Horst Seehofer, liderul partidului-partener din Bavaria al conservatorilor lui Merkel, Schulz a declarat: “Să mă iertaţi pentru că le mulţumesc dnei Merkel şi dnului Seehofer, în special cu privire la capitolul politicii europene al acestui acord de coaliţie, pentru că ceea ce am convenit în această înţelegere privind Uniunea Europeană şi viitorul ei va fi o schimbare fundamentală a direcţiei în Europa.

“Cu acest acord de coaliţie, Germania va adopta din nou un rol activ şi dominant în Uniunea Europeană”.

Schulz, care iniţial a exclus intrarea într-o coaliţie cu partidul CDU de centru dreapta al lui Merkel şi partidul bavarez CSU, a fost prins în negocieri încă câteva zile, astfel că aşteptarea de patru luni a Germaniei pentru formarea unui nou guvern se apropie de final.

Impasul privind formarea unei coaliţii a declanşat speculaţii că Merkel, în vârstă de 63 de ani, ar putea fi forţată să se retragă, însă după negocieri îndelungate şi o serie de “compromisuri dureroase” se pare că Merkel îşi va păstra funcţia încă un mandat.

Totuşi, acordul privind formarea coaliţiei trebuie să fie aprobat de cei 464.000 de membri ai SPD, care ar putea vota împotriva unei alte Mari Coaliţii cu CDU.

Schulz a afirmat că acordul privind coaliţia este un “nou început pentru Europa” şi “un sfârşit al dictaturii austerităţii”.

Alice Weidel, lidera formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD), cel mai mare partid din opoziţie de extremă dreapta, a scris pe Twitter: “Lucrurile nu puteau merge mai rău pentru Germania”, numind acordul pentru noua coaliţie ca fiind “nebunesc” din moment ce nu conţine o limită superioară pentru imigraţie.

Luând cuvântul în decembrie 2017, Schulz a cerut statelor membre UE să accepte formarea aşa-ziselor “State Unite ale Europei” până în 2025 sau riscă să fie excluse din bloc.

De asemenea, liderul german a cerut un nou tratat pentru transformarea oficială a UE în Statele Unite ale Europei, ceva similar cu Statele Unite ale Americii, susţinând în acelaşi timp că această mişcare nu reprezintă “nicio ameninţare” pentru ţările individuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe