Schimbările climatice în "timp real": Fisurarea gheţii din Marea Beaufort ( Video)

Pe măsură ce gheaţa Mării Beaufort se fisurează excesiv, doctorandul şi profesorul de climatologie Paul Beckwith susţine: "Acestea sunt schimbări climatice bruşte în timp real."

Imagini prin satelit cu Marea Beaufort capturate de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

O serie de furtuni în largul coastei de nord a Alaskăi şi pe coasta nordică a Canadei au accelerat fisurarea gheţii din Marea Beaufort.

"Un eveniment fără precedent în istoria omenirii are loc în acest moment în Oceanul Arctic", scrie Paul Beckwith, doctorand la laboratorul de paleoclimatologie şi climatologie de la Universitatea din Ottawa, într-o postare pe un blog din 30 martie.

Beckwith este şi profesor de climatologie şi meteorologie cu jumătate de normă, tema tezei sale de doctorat fiind "schimbări climatice bruşte în trecut şi prezent."

Walt Meier de la National Snow & Ice Data Center (NSIDC) este citat într-un articol al NASA din 1 aprilie: "O fisurare în acea zonă nu este un eveniment neobişnuit ... Point Barrow poate acţiona ca "punctul exact" de unde gheaţa se fisurează spre nord şi est. "

Dar "deşi evenimentele de fisurare sunt obişnuite, foarte puţine au avut aşa o amploare sau au produs fisuri atât de mari ca cele văzute aici", observă NASA.

Beckwith declară: "Ţin să menţionez că nu cred că gheaţa marină va supravieţui în această vară."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură