Schimbare la 180 de grade. Un alt fel de ministru la Sănătate

Lăsat vacant de Achimaş Cadariu în urma scandalului Hexi Pharma, postul de ministru al Sănătăţii va fi preluat de o persoană ce vine din afara Sistemului, mai exact nu de un doctor ci de un reprezentant al (intereselor) pacienţilor.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Preşedintele Iohannis a semnat decretul de numire a lui Vlad Vasile Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 mai a.c., decretul pentru numirea domnului Vlad Vasile Voiculescu în funcţia de Ministru al Sănătăţii", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Voiculescu, cunoscut ca fondator al Reţelei Citostaticelor şi vicepreşedintele uneia dintre cele mai mari organizaţii europene de pacienţi (European Cancer Patient Coalition) va prelua postul lăsat vacant de Achimaş Cadariu în plin scandal al dezinfectanţilor, declanşat de anchetele vizând Hexi Pharma.

Spre deosebire de predecesorii săi, Voiculescu, propus de Dacian Cioloş pentru acest post, nu vine din sistemul sanitar, ci îi reprezintă pe beneficiarii serviciului medical, mai exact pe pacienţi. Noul ministru este cunoscut opiniei publice pentru fondarea Reţelei Citostaticelor.

Angajat al unei bănci din Viena, Vlad Voiculescu a fost rugat, în urmă cu mai bine de 9 ani, să caute în Austria un medicament pentru un copil bolnav de cancer, care aici nu se găsea. Ulterior, din ce în ce mai mulţi oameni i-au cerut ajutorul şi Vlad a ajuns un fel de cărăuş al medicamentelor pe care medicii din România le recomandau dar pacienţii nu aveau de unde să le cumpere. În timp, Vlad Voiculescu şi Vlad Mixich — MedAlert, au reuşit, prin "Reţeaua citostaticelor" să stimuleze schimbarea legislaţiei în domeniul monitorizării citostaticelor esenţiale şi să determine autorităţile să asigure fonduri pentru citostaticele necesare bolnavilor de cancer.

Profesional vorbind, Voiculescu are o experienţă de peste 10 ani în consultanţă financiară la Viena, unde a administrat proiecte internaţionale de finanţare a infrastructurii de sănătate, dar şi în domeniile energie şi transporturi. La începutul acestui an, Voiculescu a revenit în România şi ocupa, înaintea numirii la Ministerul Sănătăţii, funcţia de director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, arată Hotnews.

În 2013, Voiculescu a fost ales vicepreşedinte şi trezorier al European Cancer Paţient Coalition (ECPC), cea mai mare coaliţie europeană care luptă pentru drepturile pacienţilor diagnosticaţi cu cancer. Noul ministru este, de asemenea unul dintre cei 8 membri ai grupului pentru drepturile pacienţilor ai European Society of Medical Oncology.

În noiembrie 2015 a iniţiat discuţiile cu spitalele din Austria şi a ajutat echipa care s-a ocupat de transportul şi tratamentul pacienţilor de la Colectiv în spitale din Austria şi Germania iar în 2014 a fondat, alături de jurnalista Melania Medeleanu, MagiCAMP, prima tabără destinată exclusiv copiilor bolnavi de cancer din România. Tabără este gratuită şi funcţionează pe baza de voluntariat şi donaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne