Schimbare de atitudine / SUA cere o monitorizare mai riguroasă a programului nuclear iranian

După ce Iranul a testat în mai multe rânduri rachete balistice, încălcând astfel rezoluţii adoptate de ONU în acest sens, administraţia SUA şi-a schimbat atitudinea şi a cerut ca monitorizarea programului nuclear iranian să fie mult mai strictă şi complexă.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

Administraţia Obama şi-a schimbat miercuri poziţia asupra contestatului program nuclear iranian, scriind o scrisoare către ONU în care a menţionat că este îngrijorată cu privire la faptul că organizaţia internaţională de monitorizare a activităţii nucleare nu raportează în totalitate potenţialele încălcări ale acordului nuclear de către Iran.

Administraţia şi-a reînnoit temerile cu privire la faptul că Iranul şi-a încălcat angajamentele internaţionale prin depozitarea unei cantităţi prea mari de materiale folosite în activităţile nucleare. Noile temeri au fost exprimate după ce Iranul a testat în repetate rânduri rachete balistice, încălcând astfel rezoluţiile curente ale ONU în această privinţă.

Yukiya Amano, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat la începutul acestei săptămâni că agenţiei îi este interzis, conform acordului nuclear încheiat între Iran şi marile puteri în vara anului trecut, să raporteze public potenţialele încălcări comise de Iran.

Această dezvăluire a declanşat un val de critici din partea experţilor nucleari internaţionali, inclusiv din partea unui fost director general adjunct al AIEA. Raportarea limitată ar putea împiedica comunitatea internaţională să detecteze potenţialele încălcări ale acordului nuclear de către Teheran, conform acestor observatori.

Totuşi, administraţia Obama a respins iniţial aceste temeri, oficialii declarând pentru Washington Free Beacon şi altor ziare că “nu există o monitorizare sau raportare mai puţin riguroasă asupra programului nuclear iranian.”

Dar miercuri dimineaţa, această retorică s-a schimbat. Administraţia Obama susţine acum că rapoartele despre Iran ar trebui să fie mai “cuprinzătoare şi detaliate”, conform unei scrisori trimise de Henry S. Ensher, ambasadorul american în comitetul de guvernatori al AIEA.

“Este esenţial ca directorul general [al AIEA] să continue să ofere rapoarte cuprinzătoare şi detaliate despre implementarea de către Iran a angajamentelor sale”, a scris Ensher, conform unei copii a scrisorii. “Informaţiile suficient de cuprinzătoare incluse în rapoarte ajută la evitarea înţelegerilor eronate”.

Nivelul de raportare “este esenţial pentru a asigura că programul nuclear al Iranului este şi va rămâne exclusiv paşnic”, a mai scris Ensher. “Implementarea deplină [a prevedirilor acordului nuclear iranian] va asigura comunitatea internaţională că potenţialele modalităţi ale Iranului de a obţine o armă nucleară au fost închise cu fermitate”.

Ensher a mai susţinut că acordul nuclear încă permite AIEA să investigheze pe deplin potenţialele infracţiuni iraniene, deşi rămâne neclar cât de multe dintre aceste informaţii vor fi făcute publice de acum înainte.

“Este important să notăm că AIEA îşi păstrează autoritatea deplină de a investiga orice noi temeri care ar putea apărarea în Iran, inclusiv orice noi temeri cu privire la activităţile legate de înarmare”, a scris el.

În plus, Ensher a mai precizat faptul că SUA este îngrijorată că Iranul încalcă în prezent acordul nuclear prin stocarea unei cantităţi prea mari de apă grea, care este folosită într-un reactor nuclear.

Unele surse au declarat că schimbarea poziţiei administraţiei Obama asupra acestei chestiuni este emblematică cu privire la relaţiile SUA cu Iranul.

Între timp, Iranul a testat miercuri, pentru cea de-a doua zi consecutivă, câteva rachete balistice, într-o mişcare ce încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Administraţia Obama a implementat noi sancţiuni asupra Iranului în luna ianuarie pentru un comportament similar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe