Schemă nouă de spălare de bani prin intermediul R. Moldova cu destinaţia finală Rusia

Procurorii şi ofiţerii de investigaţie din cadrul SIS susţin că au contracarat o schemă de spălare de bani transferaţi în Moldova din SUA şi Australia care urmau să ajungă în Rusia. Mai mulţi moldoveni şi ucraineni implicaţi au fost reţinuţi.
(Captură Foto)

Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova anunţă că au deconspirat şi anihilat activitatea unui grup criminal, specializat în infracţiuni de contrabandă a mijloacelor băneşti în proporţii deosebit de mari. În perioada decembrie 2016 - martie curent, din Moldova ar fi fost scoşi prin contrabandă circa 500 de mii de dolari. Banii erau transferaţi din Statele Unite ale Americii şi Australia pe numele unor cetăţeni moldoveni şi ucraineni apoi prin înţelegere cu însoţitorii de tren, banii ajungeau în Federaţia Rusă.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale a R. Moldova, membrii grupării criminale cetăţeni ai Rusiei, Ucrainei cât şi din R.Moldova acceptau pentru recompense băneşti expedierea pe numele lor a transferurilor băneşti din mai multe ţări prin intermediul sistemului de plăţi şi transferuri electronice Western Union şi MoneyGram. Banii erau recepţionaţi la diferite bănci din municipiul Chişinău, constituind valută străină - dolari SUA şi Euro. Fiecare „curier”, activa doar o perioadă de două săptămâni, pentru ce erau remuneraţi, iar banii primiţi erau transmişi unui membru al grupării criminale, care îi supraveghea.

După acumularea unei anumite sume de bani, prin intermediul însoţitorilor de tren, mijloacele financiare erau trecute prin tăinuire şi nedeclarare, peste frontiera vamală a Republici Moldova. Potrivit procurorului Oleg Baciu, oamenii legii au reţinut în flagrant delict, la postul vamal Vălcineţ, o însoţitoare de tren de pe ruta Chişinău - Sankt Petersburg la care au fost găsite zece mii de euro şi zece mii de dolari împachetaţi, pe care nu le-a declarat la vamă. Banii urmau să ajungă la un membru al grupării criminale din Federaţia Rusă identificat de organele de drept din R. Moldova.

Oamenii legii confirmă că au reţinut 4 persoane care au statut de învinuit, şi au audiat alţi trei cetăţeni ucraineni, care au fost aduşi la Chişinău pentru a ridica şi ei sume importante de bani. Organizatorii grupării şi acţiunilor de lichefiere a banilor sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care, conform datelor obţinute, au implementat schema respectivă în mai multe ţări din spaţiul CSI, un caz similar fiind înregistrat în Armenia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe