Scenariul unui Brexit fără acord primeşte o lovitură în Parlamentul britanic

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Deputaţii britanici au blocat marţi guvernul May câştigând un vot care pune un nou obstacol în calea ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord.

Parlamentarii au votat un amendament la proiectul legii finanţelor, care a fost aprobat cu 303 la 296 de voturi. Acum guvernul va avea un buget limitat pentru pregătirile unui Brexit fără acord, dacă nu are aprobarea Parlamentului.

Douăzeci de miniştri conservatori au votat împotriva guvernului în şedinţa de ieri, stârnind îngrijorări despre majoritatea guvernului în Parlament.

Premierul britanic Theresa May a încercat să reducă impactul înfrângerii. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că va colabora cu parlamentul pentru a asigura funcţionarea fără probleme a sistemului fiscal în toate scenariile ieşirii din UE.

Cu toate acestea, în calitate de lider al unui guvern minoritar şi al unui partid divizat, înfrângerea evidenţiază poziţia tot mai fragilă a lui May, mai ales în condiţiile în care săptămâna viitoare va avea loc un vot cheie cu privire la acordul Brexit negociat cu UE în noiembrie.

Liderul Partidului Laburist din opoziţie, Jeremy Corbyn, a declarat: "Acest vot este un pas important pentru a împiedica un Brexit fără acord. Rezultatul obţinut arată că nu există majoritate în Parlament, în Cabinet sau în ţară pentru un Brexit fără acord".

Un Brexit fără acord ar putea fi probabil dacă miniştrii vor se vor opune acordului negociat de May pe 15 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe