Scenariul moţiunii revine. Emil Boc: Ponta să-şi asume răspunderea pe programul de guvernare

Primarul Clujului Emil Boc
Primarul Clujului Emil Boc (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

În contextul în care UDMR a ieşit de la guvernare şi PLR-ul lui Tăriceanu se pregăteşte să îi ia locul, ceea ce constituie o o schimbare a compoziţiei politice a Guvernului, premierul Victor Ponta ar trebui să îşi asume răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare, a declarat, duminică, pentru Mediafax, fostul premier, Emil Boc.

"Victor Ponta trebuie să îşi asume răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare. Din punct de vedere constituţional, remanierea guvernamentală cu schimbarea compoziţiei politice a Guvernului implică şi asumarea răspunderii Guvernului asupra noului program de guvernare rezultat în urma schimbărilor politice din Guvern. Ieşirea UDMR de la guvernare şi eventuala includere PLR în Guvern înseamnă o schimbare a compoziţiei politice a Guvernului, cu implicaţii directe asupra programului de guvernare. Angajarea răspunderii Guvernului asupra programului de guvernare reprezintă modalitatea prin care Guvernul îşi prezintă noul program de guvernare, iar Parlamentul îl acceptă sau îl respinge", a precizat Emil Boc.

Odată cu angajarea răspunderii Guvernului Ponta asupra noului program de guvernare, se naşte şi posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură, potrivit prevederilor constituţionale.

"Pentru o asemenea procedură constituţională, asumarea răspunderii Guvernului asupra programului de guvernare cu ocazia remanierii guvernamentale, cu schimbarea compoziţiei politice a guvernului, există deja un precedent: angajarea răspunderii Guvernului Ponta asupra programului de guvernare cu ocazia ieşirii PNL de la guvernare şi cooptarea UDMR în Guvern, în martie 2014. Acum, Guvernul Ponta se află în faţa unei situaţii similare şi, în consecinţă, se impune aceeaşi procedură", a evidenţiat fostul premier.

Dacă premierul Ponta nu va merge în această direcţie, atunci, Emil Boc, arată că există riscul atacării la Curtea Constituţională a hotărârii Parlamentului cu privire la remanierea guvernamentală cu schimbarea compoziţiei politice a Guvernului sau la declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională preşedinte - Guvern - Parlament.

Duminică, coaliţia de guvernare va decide structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, aceasta urmând să fie prezentată luni în Parlament.