Scenariul "Moţiunea". Cioloş: Vom corecta nedreptatea făcută veteranilor de Guvernul Ponta

Ameninţat în repetate rânduri cu moţiunea de cenzură de liderul PSD Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş a explicat din nou că tot ceea ce intenţionează să facă este să corecteze nedreptatea făcută veteranilor şi familiilor lor de Guvernul Ponta.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Executivul nu a modificat Codul fiscal prin Hotărâre de Guvern, aşa cum a acuzat preşedintele PSD Liviu Dragnea, a explicat joi, pentru Adevărul, premierul Dacian Cioloş, adăugând că intenţionează să modifice legislaţia astfel încât să corecteze nedreptatea făcută veteranilor de Guvernul Ponta.

"Guvernul nu a modificat nimic prin hotărâre de guvern, ci a clarificat lucrurile scrise în Codul fiscal. Aşa cum am făcut de nenumărate ori, rezolvăm problemele care ne apar în cale, probleme pe care nu le-am creat noi. Vom modifica Codul fiscal gândit şi promovat de Guvernul precedent şi vom corecta această nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor. Lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere.

Greşeala este în Codul fiscal în care, la acest punct, formularea este ambiguă, spre deosebire de textul din Codul fiscal precedent, unde lucrurile erau limpezi în ceea ce-i priveşte pe veterani şi pe văduvele de război. Problema izvorăşte de acolo, din faptul că unele prevederi din vechiul Cod fiscal nu au fost transpuse în cel nou, cu o formulare la fel de clară. Nu aveam cum să modificăm noi prevederile Codului prin hotărâre de guvern", a precizat Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a explicat că soţiile veteranilor de război au fost nevoite să plătească impozit din cauza prevederilor din noul Cod fiscal, asumat de Guvernul Ponta şi adoptat în Parlament de majoritatea PSD.

"Conform vechiului Cod fiscal, până în 2015, scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi — veteran de război, văduvă de război sau văduvă nerecăsătorită. Cota parte se aplică numai pentru proprietăţile deţinute de aceştia împreună cu alte persoane decât soţul sau soţia. Din ianuarie 2016, potrivit noului Cod fiscal, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite beneficiază în continuare de scutirile de la plata impozitelor şi taxelor locale.

Din păcate, soţiile, soţii acestora nu mai beneficiază de scutire pentru cota parte din clădirea sau terenul pe care le deţin împreună, pentru ca un articol din vechiul Cod fiscal nu a fost preluat în noua lege. Este o problemă, este o nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor şi o vom rezolva. Dacă problema de fond a domnului Dragnea este într-adevăr scutirea de taxe a veteranilor şi a familiei acestora pentru imobilul în care locuiesc împreună, am spus-o deja clar, vom rezolva această problemă. Nu prin interpretări ale ambiguităţilor din Codul fiscal în norme, ci prin formulări clare ale Codului fiscal", a afirmat Dacian Cioloş.