Scandalul traficanţilor de arme români. Jurnalistul Sky News răspunde acuzaţiilor

Traficanţii români s-au lăsat filmaţi pentru simplul motiv că autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei, susţine Stuart Ramsay.
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme (Sky News)

Acuzat că ar fi mistificat realitatea la realizarea reportajului despre presupuşi traficanţi de arme români, autorul materialului ce a iritat autorităţile de la Bucureşti respinge acuzaţiile oficialilor români, relatează digi24.ro.

Potrivit sursei citate, jurnalistul de la Sky News susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat "încredere". Cât despre faptul că traficanţii s-au lăsat filmaţi - lucru greu de înghiţit de către autorităţile române -, britanicul a explicat că aceştia n-ar fi fost deranjaţi de cameră pentru că nu se tem de autorităţi.

"În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. - că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme...", a declarat Stuart Ramsay, autorul articolului despre care ambasadorul ţării noastre la Londra a declarat că este "o făcătură".

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, a mai declarat jurnalistul britanic, în contextul în care şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a precizat că armele ce apar în reportaj "nu par neapărat arme de asalt, nu par arme de război mai degrabă par arme de vânătoare."

În ceea ce priveşte locul întâlnirii, jurnalistul britanic nu a putut preciza exact unde a avut loc întâlnirea ci a indicat doar nord-vestul ţării, explicând că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere.

Reamintim că, recent, jurnaliştii de la Sky News au publicat un reportaj în care acreditează ideea că o bandă de traficanţi români vinde arme şi muniţie oricui, fie el spărgător de bănci sau terorist.

“Nu există niciun subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făceau nicio distincţie”, scria Sky News despre presupuşii traficanţi români. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici