Scandalul SIPA. Judecătorul Cristi Danileţ sesizează Parchetul

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Epoch Times România)

Târât de jurnalistul Dan Andronic într-un uriaş scandal, judecătorul Cristi Danileţ anunţă, pe pagina sa de Facebook, că s-a adresat Parchetului General, pentru a face lumină în această situaţie.

"Ieri am sesizat Parchetul General cu privire la deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhiva SIPA. Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre „curajoşii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu mă joc", scrie Danileţ.

Anunţul judecătorului vine în contextul în care Dan Andronic - personaj urmărit penal în două dosare - a publicat un incendiar articol în care vorbeşte despre copierea şi sustragerea unor dosare din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Reamintim că SIPA conţinea documente vizând viaţa privată a unor magistraţi şi ar fi putut fi folosită pentru şantajarea acestora.

"evz dezinformează cititorii. Astea nu mai sunt speculaţii sau interpretări, sunt pur şi simplu minciuni. Acord 24 de ore publicaţiei pentru a-şi proba afirmaţiile sau a şi le retracta, însoţite de scuzele aferente faţă de mine şi de cititori.

Este halucinant cum nimeni nu se întreabă care miniştri au ordonat SIPA să strângă informaţii despre magistraţi, care au fost agenţii ce au strâns aceste informaţii în perioada 1991-2005, de ce i-au supravegheat pe magistraţi în viaţa privată, cu cât au fost plătiţi informatorii, cine au fost aceştia şi unde au ajuns ei în prezent, dar sunt făcute acuze la adresa celor care au dezvăluit public şi în mod repetat aceste abuzuri!", scria pe Facebook Danileţ, după ce articolul lui Andronic a explodat în presă.

SIPA

SIPA (la vremea respectivă devenită DGPA) a fost desfiinţată în 2006, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei. Potrivit hotărârii de guvern, documentele din arhivă trebuiau prelucrate şi inventariate de o comisie specială şi predate cu avizul conform al CSAT către Arhivele Naţionale sau instituţiile din sistemul de apărare şi siguranţă naţională, printre care şi SRI.

Potrivit gândul.info, judecătorul Cristi Danileţ, care a făcut parte din prima comisie de inventariere, declara la vremea respectivă că arhiva conţinea note informative nesemnate din registrul bârfei, care ar distruge însă reputaţia oricărui magistrat din România dacă ar fi publicate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne