Scandalul "Pilonul II de pensii, desfiinţat" se stinge

Fondul II de pensii va dispărea, a anunţat iniţial viitorul ministru de Finanţe la nici trei luni după ce NN primea o amendă uriaşă pe motiv că-şi informase clienţii despre o posibilă naţionalizare a fondurilor de pensii. "O prostie!", a comentat Liviu Dragnea informaţia.
Bătrâni, pensionari
Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)

UPDATE: "Îmi cer scuze pentru declaraţia despre desfiinţarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desfiinţează", a revenit ministrul de Finanţe.

* * *

UPDATE: În ciuda declaraţiilor făcute de viitorul ministru de Finanţe, Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa, a dat asigurări premierul desemnat Mihai Tudose.

"Nu se desfiinţează. Eu nu ştiu de ce a spus (Ionut Mişa - n.r.), o să îl întreb. Cum să spună aşa ceva? Nu se desfiinţează, punct", a declarat Tudose, citat de Agerpres.

* * *

UPDATE: Întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţia lui Ionuţ Mişa pe tema desfiinţării pilonului II, Liviu Dragnea a răspuns: "O prostie!"

* * *

În aprilie a.c., liderul PSD, Liviu Dragnea tuna şi fulgera contra companiei de asigurări NN, după ce aceasta îşi anunţase clienţii prin e-mail că există pericolul naţionalizării activelor fondurilor de pensii. Nici trei luni mai târziu, viitorul ministru de Finanţe anunţă că Pilonul II de pensii va dispărea până la finalul acestui an, urmând să rămână doar Pilonul I şi III, relatează Hotnews.

„La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a declarat viitorul ministru de finanţe, Ionuţ Mişa, în Parlament, la audierile din comisiile de resort.

Viitorul ministru a ţinut să declare că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.

„Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a declarat Mişa.

Reamintim că în aprilie, fondul de pensii NN, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privată din ţara noastră, a primit o amendă uriaşă după ca şi-a avertizat clienţii să fie atenţi la discuţiile publice despre o posibilă naţionalizare a acestor fonduri de pensii private.

Redăm declraţiile făcute de liderul PSD, Liviu Dragnea, la vremea respectivă:

"În ceea ce priveşte acest scandal, un fake de fapt, despre naţionalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, care este preşedintele ASF, care ştie foarte bine că în foarte scurt timp Parlamentul va demite toată conducerea ASF pentru că ceea ce se întâmplă acolo e foarte grav şi au de suferit clienţii români şi asiguraţii români. Pe de altă parte, eu cred că Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la guvernul olandez şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o fostă colonie olandeză. În România nu este permis aşa ceva", a declarat Dragnea,

În opinia şefului PSD, olandezii ar putea fi "supăraţi pe corvete", dar ceea ce a făcut compania NN este "nepermis".

"Poate sunt supăraţi pe corvete. Poate, nu ştiu, dar nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici în vreo discuţie în Guvern, nici în vreo discuţie în coaliţie, nici în Parlament despre aşa ceva. Ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF-ul, Guvernul şi Ministerul de Finanţe să-i sancţioneze extrem de dur pentru că trebuie să fie un exemplu şi pentru celelalte multinaţionale care fac zeci de miliarde în România şi care îşi bat joc de români şi de statul român. Nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere. Au început o campanie online fără să întrebe pe nimeni", a precizat liderul PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne