Scandalul Panama Papers explodează: Baza de date este pusă la dispoziţia publicului

O bază de date cuprinzând peste 200.000 de conturi offshore a fost postată online luni seara pe site-ul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), ridicând vălul asupra societăţilor fictive în peste 20 de paradisuri fiscale.
Panama papers
Panama papers (riseproject.ro)

Baza de date a devenit accesibilă de la ora 18:00 GMT (21:00 ora României), fiind acum deschisă publicului şi ridicând vălul asupra societăţilor fictive în peste 20 de paradisuri fiscale, din Insulele Virgine Britanice până în Hong Kong.

Documentele Panama Papers, aflate la originea unui răsunător scandal de evaziune fiscală la nivel mondial, arată modul în care politicieni, oficiali, lideri naţionali, celebrităţi, etc folosesc firme offshore pentru a se sustrage de la taxe şi a evita sancţiunile fiscale.

Documentele au aparţinut firmei de avocatură Mossack Fonseca din Panama şi au fost date publicităţii de o sursă cunoscută sub numele de "John Doe". Compania neagă orice ilegalitate.

Săptămâna trecută aceasta a emis un ordin de "întrerupere şi încetare" pentru a împiedica publicarea bazei de date, dar organizaţia care deţine documentele, Internaţional Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), a mers mai departe.

Aceasta este "cea mai importantă dezvăluire despre companiile offshore şi persoanele aflate în spatele lor", se afirmă într-un comunicat al ICIJ care a coordonat ancheta în scurgerea masivă de documente ale firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca.

Într-un interviu acordat France Presse, directorul ICIJ, Gerard Ryle, a explicat că publicarea acestor documente răspunde unei cerinţe de "transparenţă", şi că speră să vadă şi alte dezvăluiri datorate contribuţiei societăţii civile.

.
. (captură fotp)

ICIJ a precizat că doar o parte din cele 11,5 milioane de documente Panama Papers a fost folosită pentru baza de date online. Firma Mossack Fonseca a ameninţat că va răspunde prin intermediul instanţelor.

Documentele au dezvăluit activele ascunse a sute de politicieni, oficiali, actuali şi foşti lideri naţionali, celebrităţi şi staruri sportive în peste 320.000 de companii, fundaţii şi trusturi înfiinţate în mai mult de 20 de paradisuri fiscale din întreaga lume.

Printre cei ale căror afaceri au fost dezvăluite se află prim-ministrul britanic David Cameron, preşedinţii Vladimir Putin (Rusia), Petro Poroşenko (Ucraina) şi Mauricio Macri al Argentinei, alături de starul argentinian de fotbal Lionel Messi, Jackie Chan şi regizorul de film spaniol Pedro Almodovar.

Un loc special îl ocupă China despre care Panama Papers oferă mai multe indicii privitoare la tranzacţionările offshore a opt foşti şi actuali membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic, decidenţii supremi ai ţării, care au rude cu companii offshore secrete. Companiile offshore înregistrate în China şi Hong Kong, reprezintă 29 la sută din companiile active ale Mossack Fonseca la nivel mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne