Scandalul momentului din Educaţie. PNL cere intervenţia procurorilor pentru fals în acte publice

Raportul Comisiei de Învăţământ a Senatului prezidată de Ecaterina Andronescu, în care se prevede amânarea concursurilor pentru posturile de directori din şcoli, a stârnit deja ample controverse în spaţiul public, mai ales că la mijloc ar fi şi o semnătură falsă. PNL a intrat pe fir şi a decis să sesizeze parchetul.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liberalii din Senat ies la atac. Vor depune o plângere penală pe tema persupusului fals de semnătură din raportul Comisiei de învăţământ prezidată de Ecaterina Andronescu în care se prevede amânarea concursurilor pentru posturile de directori de şcoli, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, copreşedintele partidului Alina Gorghiu.

"S-a discutat despre subiectul examenelor pentru directorii de şcoli. Tema, foarte importantă, a fost dezbătută cu toţi colegii mei din Comisia de educaţie. Concluziile sunt două. Una că o să solicităm întoarcerea proiectului la comisie pentru a putea să se lămurească exact despre ce e vorba şi cum poate fi împiedicat acest proiect. Şi, doi, evident că PNL va face plângere penală pentru a se descoperi cum e posibil ca în Senatul României să se falsifice o semnătură. Vorbim despre Senatul României 2016, falsificări de semnături pentru a menţine o stare de politizare în tot ce înseamnă şcolile din România", a declarat Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Şefa PNL a precizat că plângerea penală va fi depusă de grupul de la Senat.

"Cei de la Senat, cei de la Comisia de educaţie sunt cei care ne-au sesizat cu acest fals în acte publice, fals într-un raport. Nu a fost pe ordinea de zi proiectul, nu a fost semnat de secretarul comisiei, nu a fost semnat de vicepreşedintele comisiei", a adăugat Alina Gorghiu.

Secretarul Comisiei pentru învăţământ din Senat, liberalul Dumitru Oprea, susţine că amendamentul respectiv nu figura iniţial pe ordinea de zi, iar raportul întocmit de comisie în acest caz nu a fost contrasemnat de el, aşa cum prevede Regulamentul, ci de o altă persoană, în ciuda faptului că el nu delegase pe nimeni în locul său.

"Nu am idee cine, cum şi pe ce procedură s-a făcut forţarea asta de notă. Nici nu a figurat subiectul pe ordinea de zi a comisiei şi puteţi să verificaţi, mergând pe data de 14 (septembrie — n.r.). Deci eu nu am participat la discuţia unui astfel de punct. Constat însă că este o altă semnătură (pe raportul comisiei — n.r.) şi asta nu este o despovărare, ci, dimpotrivă, este o întrebare pusă celor care au dat curs unei astfel de rezoluţii. (...) E pus un 'pentru', dar, de regulă, pentru orice 'pentru', dacă e nevoie, tu ca secretar delegi responsabilitatea sub o formă, ori eu nici nu am fost întrebat de subiectul ăsta. Sunt curios şi eu să aflu detaliile ca secretar, totuşi, al comisiei, fiindcă eu nu pot să votez pe o propunere legislativă care nu a existat pe ordinea de zi şi nici nu există", a declarat liberalul.

Andronescu se scoate din schemă

Şefa Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, susţine că a semnat în calitate de preşedinte raportul privind modificarea Legii Educaţiei în sensul amânării concursului pentru directorii de şcoli, însă la acel moment nu exista şi semnătura secretarului.

"Eu pot să spun ceea ce ştiu: s-a terminat şedinţa comisiei, s-a întocmit raportul, am semnat pentru calitatea mea de preşedinte de comisie şi rămăsese să se ia semnătura pentru poziţia de secretar. (...) Când am semnat, nu exista semnătura secretarului. Raportul putea să ajungă în plen şi fără semnătura secretarului şi plenul este suveran, putea să îl întoarcă înapoi la comisie, să ceară o revizuire. (...) Domnul profesor Oprea nu a fost la acea şedinţă, vă confirm acest lucru. Nu a venit", a precizat Ecaterina Andronescu.

Întrebată dacă se teme de plângerea penală pe care PNL doreşte să o facă împotriva sa, senatorul PSD a replicat: "Trăim în vremurile acestea în care oricine poate să spună orice, dar absolut orice şi să arunce zoaie peste oricine. (...) De ce să mă îngrijoreze (plângerea penală împotriva sa — n.r.). Eu ştiu ce am făcut, nu am niciun motiv să fiu îngrijorată".

"Nu am cerut (staff-ului comisiei sau celorlalţi membri — n.r.) să semneze (în locul secretarului — n.r.). Niciodată nu am făcut acest lucru şi i-am spus azi dlui Oprea că niciodată, în patru ani de zile, nu am cerut nimănui dintre membrii PSD din comisie să semneze în dreptul secretarului comisiei, pentru că am înţeles că, în felul acesta, preşedintele fiind dintr-un grup politic trebuie să asigurăm echilibrul acceptării amendamentelor comisiei", a adăugat Ecaterina Andronescu.