Scandalul modificării Codului Fiscal. Secretarul de stat Gabriel Biriş demisionează

Gabriel Biriş şi-a prezentat demisia, pe motiv că şi-a depăşit mandatul acordat de premier în ceea ce priveşte debirocratizarea sistemului fiscal.
Gabriel Biriş
Gabriel Biriş (Epoch Times România)

Secretarul de stat Gabriel Biriş a demisionat din postul deţinut în Ministerul de Finanţe, în urma uriaşului scandal declanşat după apariţia în presă a unui proiect de modificare a Codului Fiscal, proiect pe care ministrul Anca Dragu - ca reprezentant al instituţiei - a refuzat să şi-l asume.

Anunţul demisiei lui Biriş, iniţiatorul proiectului de modificare a Codului Fiscal, a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, acesta precizând că Cioloş a acceptat demisia secretarului de stat.

"(Biriş n.r.) şi-a dat seama că şi-a depăşit mandatul acordat de premier în ceea ce priveşte debirocratizarea sistemului fiscal şi şi-a depus demisia la Cancelaria primului ministru", a declarat Liviu Iolu, citat de Hotnews.

"În această dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş şi premierul a acceptat această demisie", a anunţat Liviu Iolu, adăugând că "Din păcate, Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public măsuri pe care acest Guvern nu şi le asumă".

Biriş şi-a depus demisia fără ca aceasta să îi fie cerută, a mai precizat Iolu.

Reamintim că marţi, Profit.ro şi Ziarului Financiar au publicat informaţii despre un proiect de ordonanţă de urgenţă de 100 de pagini ce viza modificarea radicală a Codului Fiscal. Proiectul de OUG a fost obţinut pe surse. Proiectul legislativ ar fi urmat să schimbe din temelii Codul Fiscal, pornind cu redefinirea activităţilor dependente/independente, categoriile de venituri supuse impozitării şi sfârşind cu modificarea cotelor de contribuţii de asigurări sociale de pensii şi de sănătate.

Preţ de o zi, Ministerul de Finanţe a evitat să comenteze ştirea, după care ministrul Anca Dragu a declarat public că Ministerul său nu-şi asumă proiectul de act normativ apărut.

Ulterior, Biriş a declarat pentru presă că proiectul ce a stârnit atâta rumoare este, în fapt, "despre simplificare, despre uşurarea sarcinii fiscale totale" şi este regretabil că a ieşit :"pe surse" şi oameni care nu prea au înţeles ce scrie în acel proiect au început să-l critice.

"Acel proiect este despre simplificare, despre uşurarea sarcinii fiscale totale, pentru că cine l-a studiat mai în amănunt putea să vadă că propuneam introducerea pentru prima dată în legislaţia noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuţiei sociale efectiv pe suma tuturor veniturilor, în aşa fel încât contribuţiile astea să nu fie fără număr, fără limită şi să simplificăm legislaţia. Practic cea mai mare parte din modificări, dar nu neapărat cele mai importante, la asta se refereau, la contribuţiile sociale şi impozitul pe venit. Am văzut că există critici că s-ar mări cotele de contribuţii.

Acest proiect nu este despre majorări de taxe. Dacă el ar fi aprobat, nimeni, niciun salariat şi niciun angajator nu ar avea de plătit niciun leu în plus dimpotrivă, mai puţin, prin efectul plafonării. (...) Măsura despre care am discutat ar fi trebuit explicată înainte să iasă. Nu era în planul nimănui să ascundă ceva, să vină cu breaking news. Planul era să finalizăm un proiect ca, odată finalizat, să putem să îl prezentăm, să îl explicăm şi apoi să ieşim public cu el. N-a fost să fie, din păcate", a declarat Biriş, preluat de Agerpres.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici