Scandalul manipulării testelor de emisii ajunge la Audi şi Skoda

Două filiale ale concernului Volkswagen au declarat că maşinile lor sunt implicate în scandalul recent al manipulării testelor de emisii. Peste 3 milioane de maşini Audi şi Skoda au fost afectate.
Fostul CEO al Volkswagen, Martin Winterkorn
Fostul CEO al Volkswagen, Martin Winterkorn (Sean Gallup/Getty Images)

Producătorii auto Audi şi Skoda, din grupul Volkswagen, au declarat luni că pe câteva milioane de autovehicule au fost instalate programe de falsificare a testelor pentru emisii, conform Deutsche Welle.

11 milioane de authovehicule din întreaga lume, aflate sub marca Volkswagen (VW), sunt echipate cu motoare pe care s-a instalat un software care a manipulat datele privind emisiile. Dintre acestea, 2,1 milioane aparţin mărcii Audi şi 1,2 milioane aparţin brandului Skoda, o filială cehă a VW.

Jozef Balaz, purtătorul de cuvânt al Skoda, a declarat pentru televiziunea cehă că VW plănuieşte să retragă maşinile afectate şi să acopere costurile.

Scandalul a izbucnit la începutul acestei luni când autorităţile americane au anunţat că Volkswagen a înşelat testele pentru emisii folosind un program instalat pe autovehiculele cu motor diesel. Programul recunoaşte când motorul este testat şi reduce cantitatea de oxid de azot emisă modificând parametrii de funcţionare a motorului. Cu toate acestea, în sarcină normală, pe şosea, cantitatea de noxe emise în timpul funcţionării normale este mult mai mare decât în timpul testelor.

Scandalul s-a răspândit după ce alte ţări au anunţat că vor demara anchete în ceea ce priveşte motoarele diesel produse de Volkswagen.

Procurorii germani au anunţat luni o anchetă penală împotriva fostului şef al VW Martin Winterkorn, care a demisionat săptămâna trecută susţinând că nu a fost conştient de manipularea testelor.

Procurorii susţin că investigaţia urmăreşte să determine cine a fost responsabil pentru vânzarea autovehiculelor cu date falsificate.

Volkswagen l-a înlocuit pe Winterkorn cu şeful grupului Porsche, Matthias Muller.

Conform presei germane, VW a ignorat avertizările făcute cu ani în urmă de către angajaţii săi şi de furnizorul de componente Bosch, aceştia susţinând că în cazul unui număr mare de maşini se folosea un program pentru manipularea testelor pentru emisii.

Conform rapoartelor media, Volkswagen a creat un fond de 7,3 miliarde de dolari (6,49 miliarde de euro) pentru a plăti soluţionarea problemelor iscate de acest scandal, care a atras asupra companiei amenzi de miliarde de dolari în SUA şi a cauzat pierderea unei treimi din valoarea companiei pe piaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie