Scandalul îngreunării înscrierii la facultate a studenţilor basarabeni. Ministrul Educaţiei intervine

Tinerii basarabeni care vor să studieze la facultăţile româneşti îşi vor putea depune online dosarele, susţine ministrul Educaţiei, negând că instituţia pe care o conduce va îngreuna formalităţile de înscriere, aşa cum reiese din proiectul pus în dezbatere de ministerul de resort.
Pavel Năstase
Pavel Năstase (Mihut Savu / Epoch Times)

La o zi după ce PressOne a relatat că Ministerul Educaţiei ar urma să schimbe metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni în defavoarea basarabenilor, aceştia urmând să fie obligaţi să vină personal în ţară pentru a-şi depune dosarele, ministrul Educaţiei infirmă informaţia, susţinând că viitorii studenţi din Republica Moldova se pot înscrie online la universităţile din România, trimiţând prin e-mail, la facultăţile dorite, documentele scanate necesare înscrierii, relatează Hotnews.

"Soluţia este foarte simplă. Toată lumea lucrează online. Înscrierile se fac online. Prin urmare, nu cred că mai este nevoie să creăm comisii intermediare care să facă înscrierea pentru universităţile din România, în condiţiile în care elevii, viitorii candidaţi la universităţile din România, stiu limba română. Eu cred că este o deschidere, pentru că au posibilitatea să-şi aleagă singuri, fără intermediari care să-i sfătuiască unde trebuie să se înscrie", a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Declaraţiile lui Năstase vin în contextul în care proiectul lansat în dezbatere de MEN prevede desfiinţarea Comisiei mixte care funcţiona pe lângă misiunile diplomatice ale României, comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Respectiva Comisie prelua dosarele de admitere ale tinerilor basarabeni, care scuteau astfel un drum în România (în medie, 150 de euro), scria luni pressone.ro.

Pressone mai relata că a intrat în posesia unei înregistrări audio, în care Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, susţinea că decizia de a îngreuna procedura prin care basarabenii se înscriu la universităţi din România este una definitivă şi că a fost pecetluită în cadrul unui grup constituit la vârful administraţiei centrale − task force-ul care se ocupă de relaţia bilaterală dintre Bucureşti şi Chişinău.

Proiectul privind noua metodologie de şcolarizare a românilor de pretutindeni pentru anul universitar 2017-2018 s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Educaţiei până în data de 7 aprilie şi, potrivit acestuia, românii cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Israel şi diaspora îşi vor depune direct dosarele de înscriere la sediile facultăţilor pe care doresc să le urmeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne