Scandalul DNA. Şefa CSM: "Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte. Responsabilitatea revine, în principal, statului"

Şefa CSM le-a solicitat tuturor instituţiilor în drept să clarifice aspectele intens mediatizate legate de activitatea DNA, "pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască".
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Preşedinta CSM, Simona Marcu, şi-a exprimat public îngrijorarea că scandalul stârnit la adresa DNA ar putea afecta autoritatea organelor judiciare şi implicit de a prejudicia actul de înfăptuire a Justiţiei. În acest context, Marcu le-a cerut instituţiilor în drept să acţioneze cu celeritate pentru lămurirea situaţiei.

Nu în ultimul rând, Simona Marcu a mai atras atenţia că "instituţiile mass-media au un rol major în informarea generală şi sesizarea eventualelor probleme funcţionale, dar clarificarea acestora revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, potrivit competenţelor acestora!"

Redăm integral declaraţia şefei CSM.

Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public, referitoare la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie,

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă, în continuare, profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi, implicit, de prejudiciere a actului de înfăptuire a justiţiei.

Trebuie reamintit faptul că, potrivit Constituţiei României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.

Consiliul îşi reafirmă disponibilitatea instituţională, în respectul cetăţenilor, al dreptului acestora de a cunoaşte adevărul, cu atât mai mult în situaţii care pot afecta încrederea în autorităţile judiciare, pilon de rezistenţă al statului de drept.

Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare.

Instituţiile mass-media au un rol major în informarea generală şi sesizarea eventualelor probleme funcţionale, dar clarificarea acestora revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, potrivit competenţelor acestora.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în acest context, solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare, ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate sa îl înfăptuiască său în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire.

Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspecţia Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important.

Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţi să acţioneze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului.

Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că este în măsură să gestioneze şi să decidă, în cadrul mecanismelor prevăzute de lege, în toate ipotezele ce pot rezulta în urma derulării cu celeritate a procedurilor de către autorităţile judiciare, de care depinde răspunsul decizional al Consiliului.