Scandalul din Hong Kong se împute: intoxicări media, agresori civili, poliţie pasivă

Poliţie anti-revoltă în Hong Kong
Poliţie anti-revoltă în Hong Kong (Anthony Kwan/Getty)

Locuitorii din Hong Kong susţin că poliţia oraşului îi tratează binevoitor pe cei care i-au atacat pe protestatarii Occupy Central, ajutând la organizarea persoanelor care se opun mişcării, şi într-unul dintre cazuri, încercând să-i înşele pe protestatari să renunţe la poziţia ocupată în faţa biroului directorului executiv.

În după-amiaza zilei de 3 octombrie, în zonele din cartierele Mongkok şi Causeway Bay ocupate de protestatari au apărut sute de persoane care se opun mişcării pro-democraţie Occupy Central. Interlopii au început să-i împingă şi să-i bată pe protestatari, rupând corturile şi bannerele Occupy Central.

În timpul nopţii, atacurile au devenit mai aprige. Fotografiile şi înregistrările video arătau mai mulţi protestatari cu sânge curgându-le pe feţe. De asemenea, s-a raportat că au fost atacate şi câteva tinere protestatare.

Poliţia din Hong Kong nu s-a ocupat într-un mod riguros de atacatori.

Ziarul Apple Daily, din Hong Kong, a publicat pe site-ul său un material video cu protestatarii Occupy Central căutând ofiţeri de poliţie care să aresteze atacatorii, dar ofiţerii de poliţie stăteau pe loc, cerând tuturor să se calmeze.

Un alt material video arată un ofiţer de poliţie care a reţinut un atacator doar ca să-i dea drumul la câteva străzi distanţă de protestatari.

Chiar şi reporterii au fost atacaţi. Într-o înregistrare făcută duminică în Mongkok de Apple Daily, un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a atacat un reporter care-l filma în timp ce distrugea bannerele Occupy Central.

Bărbatul îmbrăcat în albastru a strigat ”Nu mă filma!” către reporter, iar apoi l-a lovit în faţa şi a dat în camera de înregistrare. Atacatorul a fost luat de un poliţist care şi-a pus mâinile pe umerii bărbatului, dar nu i-au fost puse cătuşele, iar poliţistul nu părea să fie dur cu agresorul.

Organizarea grupurilor care se opun mişcării Occupy Central

Un material video filmat în secret de un cetăţean anonim al Hong Kong-ului arăta un grup de persoane primind materiale anti-Occupy Central în Secţia de Poliţie Cheung Sha Wan pe 3 octombrie.

Materialul arată un grup de bărbaţi de vârstă mijlocie şi mai bătrâni, care mergeau în direcţia secţiei de poliţie. Atunci, câţiva membri ai poliţiei în haine civile şi purtând carduri de identitate în jurul gâturilor au coborât pe scările din sediul poliţiei şi au înmânat hârtii printate cu logo-ul albastru folosit de cei care se opun Occupy Central. Oamenii care au primit hârtiile păreau să aştepte instrucţiuni suplimentare.

Fotografiile postate pe Twitter de utilizatorul @utopian1989 arată un bărbat cu o panglică albastră pe cămaşa sa stând lângă un ofiţer de poliţie care ţinea mâna pe umărul bărbatului. Mesajul preciza, ”Poliţiştii şi bandiţii sunt unul şi acelaşi... Poliţia protejează un bărbat cu panglică albastră”.

Intoxicări ale poliţiei

Unii dintre manifestanţii Occupy Central care blocau intrarea în biroul directorului executiv au anunţat în după-amiaza zilei de 5 octombrie că se vor retrage. Locuitorii din Hong Kong au folosit internetul şi au descoperit că individul care a anunţat că protestatarii se vor retrage era el însuşi un ofiţer de poliţie.

În aceea după-amiază un bărbat care susţinea că este un protestatar Occupy Central s-a folosit de un megafon cerându-le protestatarilor să se retragă din faţa biroului directorului executiv şi să comunice cu guvernul în mod paşnic, potrivit i-Cable News din Hong Kong.

Bărbatul a dat mâna apoi cu poliţia în faţa camerelor de înregistrare a televiziunilor din Hong Kong şi a asistat poliţia, mutând o baricadă de la faţa locului pentru a-şi arăta cooperarea.

Totuşi, mulţi dintre protestatarii de la faţa locului n-au acceptat decizia sa de a se retrage, anunţând că hotărârea acestuia nu o poate reprezenta pe a lor. Alte sute de protestatari au ieşit în faţa şi au continuat să ocupe intrarea din faţa biroului directorului executiv.

Un mesaj care conţinea o fotografie cu acelaşi tânăr anunţând retragerea a devenit foarte răspândită pe internet. În fotografie, acesta purta o uniformă de poliţie şi dădea mâna cu un alt ofiţer de poliţie. Utilizatorul @karsonwhy preciza pe Twitter: ”Aparent studentul care a dat mâna cu poliţistul convenind asupra retragerii... este el însuşi un poliţist”.

Directorul executiv al Hong Kong-ului, Chun Ying, a emis un comunicat sâmbătă la prânz, îndemnând protestatarii să cureţe străzile principale până luni dimineaţă, astfel încât oamenii să poată ajunge la muncă.

Nu se ştie încă dacă poliţia i-a dispersat luni pe protestatari. Unii protestatari din Hong Kong au precizat pe internet că au fost martori atunci când poliţia transporta echipament de revoltă, inclusiv gloanţe de cauciuc, gaz lacrimogen şi spray, în sediul directorului executiv.