Scandalul "Diaspora umilită în ziua votului": Băsescu cere demisia lui Corlăţean pentru dezinformarea publicului

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat sâmbătă, în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pe care îl acuză că a dezinformat opinia publică în legătură cu suplimentarea secţiilor de vot din Diaspora.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat notă de poziţia Biroului Electoral Central (BEC) cu privire la posibilitatea ca MAE să mărească numărul secţiilor de votare din străinătate, astfel încât să permită tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor să-şi poată exercita dreptul constituţional de a vota. În acelaşi timp, Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a lansat-o în spaţiul public prin declaraţia de presă de vineri, în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secţii de votare din străinătate, deşi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial", a transmis Traian Băsescu.

În condiţiile în care Titus Corlăţean "a dezinformat într-o declaraţie de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituţional al cetăţenilor români din străinătate de a vota", preşedinte Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia. De asemenea, şeful statului consideră necesar luarea măsurilor care se impun pentru ca toţi românii aflaţi în străinătate să poată vota.

În ciuda numeroaselor cereri formulate de românii din Diaspora, Titus Corlăţean susţinea vineri că nu poate creşte numărul secţiilor de votare în străinătate, pentru că este necesară o anumită procedură care nu se poate realiza în atât de puţine zile, şi nici prelungirea programului de vot.

La scurt timp însă, BEC transmitea că, de fapt, există baza legală pentru înfiinţarea acestor secţii menite să rezolve, subliniind că nu există un "impediment legal" referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate, aşa cum a afirmat MAE "în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

Ulterior, MAE a anunţat că "a luat notă" de precizările BEC şi se află acum "într-un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor, deciziilor, adreselor şi comunicatelor emise de BEC".

Cozi interminabile şi frustrare. O acţiune deliberată a MAE?

Se cade să amintim că românii din Paris, Londra, Dublin, Madrid, Stuttgart, Milano, Bruxelles, Valencia, Toronto, Viena, Roma, München, Berlin, Torino, precum şi din alte localităţi, au denunţat modul defectuos în care Guvernul român a organizat alegerile din străinătate, privând mii de români de dreptul lor constituţional de a-şi exprima opţiunea electorală în primul tur de scrutin.

În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică deliberat sute de mii de români să voteze

Presa vuia de imagini din toată lumea în care românii din Diaspora stăteau la cozi interminabile, aşteptându-şi rândul să voteze. Frustrarea lor a fost şi mai mare când, după ce au stat ore în şir la coadă, secţiile de votare s-au închis şi nu au mai apucat să îşi susţină favoritul în cursa pentru Cotroceni.

Numărul mic de ştampile, introducerea declaraţiei pe propria răspundere şi amplasarea secţiilor de votare, au fost principalele motive care au dus la prelungirea nejustificată a procesului electoral. Presa a acuzat că în ţările cu comunităţi numeroase consulii MAE au propus o aşezare a secţiilor bazată pe densitatea comunităţii, dar propunerea acestora a fost respinsă de minister.

"În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică deliberat sute de mii de români să voteze, totul pe motiv că votul acestora este considerat greşit: inadecvat politic", a acuzat deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, în contextul în care este cunoscut faptul că majoritatea românilor din afara graniţelor votează cu Dreapta.

Deputatul de Diaspora a evidenţiat că "reglajele fine" au redus masiv capacitatea de vot a românilor de peste graniţe: multe din aceste secţii au fost fixate în zone fără români – "mai lipsea puţin să avem centre în Alaska, Anzi şi Sahara". La asta se adaugă şi numărul mic de ştampile şi multă birocraţie, astfel încât durata medie a votului să fie întinsă la maxim.

"Rezultatul: într-o Diasporă cu potenţial de vot de un milion şi jumătate de români, au putut vota doar 10% din aceştia. Şi au făcut-o masiv cu Klaus Iohannis şi Monica Macovei. Şi nu doar în Occident: datele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii – de care mă ocup eu – vorbesc de la sine. MAE era conştient că a subdimensionat grav capacitatea efectivă de vot de peste hotare. A fost avertizat de toţi parlamentarii de Diaspora – şi de ONG-urile românilor de pretutindeni. Niciodată nu a răspuns serios semnalelor de alarmă trase de noi; s-a răţoit, ne-a luat peste picior şi a repetat mantra salvatoare: "Numărul secţiilor a rămas neschimbat", a adăugat Ovidiu Raeţchi.