Scandalul cu Ungaria. Dragnea: Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă e benefică pentru România

Acţiunea instituţiilor de forţă în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu este benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018, a acuzat liderul PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a reacţionat a doua zi după ce Ungaria a anunţat că îşi retrage sprijinul pentru aderarea ţării noastre la OECD, principala organizaţie economică internaţională, unul dintre obiectivele majore de politică externă ale României.

"Eu cred că şi Guvernul, şi Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu Mureş, asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem, din punctul meu de vedere, o măsură dublă faţă de comunităţile etnice dintr-o ţară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învaţă în acea instituţie. E vorba de imobile care au fost date în continuare pe o perioadă cred că de zece ani de către Biserica Catolică, punând condiţia ca acolo să funcţioneze un astfel de liceu.

Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă este benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui sufere copiii de acolo. Eu cred că cu curaj şi cu înţelepciune, Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să se creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţia Ungariei. Este un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui PSD, este "un lucru foarte grav" faptul că oamenii au ieşit să protesteze deoarece copiii lor nu mai au unde să înveţe.

"Reacţia Ungariei poate fi exagerată. Poate fi considerată exagerată. Nu este prima dată când are astfel de reacţie. Dar acum într-adevăr este exagerată. Dar eu văd aici două subiecte distincte. Dacă începem să discutăm numai despre reacţia Ungariei, o să ne schimbăm între noi comunicate, o să avem măsuri şi contramăsuri. Problema de acolo rămâne tot nerezolvată. Situaţia de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Şi nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei", a adăugat Liviu Dragnea.

Reamintim că Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, după ce o instanţă de judecată a suspendat înfiinţarea unui liceu catolic la Târgu Mureş.

"Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas foarte inamical şi foarte serios al României", a declarat Magyar Levente, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe.

Tribunalul Mureş a anulat, în primă instanţă, pe 14 iunie, înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, în speţă existând şi un dosar instrumentat de procurorii DNA.

"Trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură. Condiţiile înfiinţării şi funcţionării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei", a transmis MAE în urma scandalului.

Mai multe detalii pe această temă aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne