Scandalul "Caviargate": Cezar Preda, sancţionat de APCE pentru încălcarea gravă a codului de etică. Acuzaţii de corupţie

Fostul preşedinte al APCE şi trei membri, printre care şi liberalul Cezar Preda, au fost sancţionaţi pentru încălcarea gravă a codului de etică al organismului european.
Cezar Preda
Cezar Preda (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) i-a sancţionat miercuri pe fostul său preşedinte, spaniolul Pedro Agramunt, şi pe alţi trei membri - din Azerbaidjan, Spania şi România - pentru încălcarea gravă a codului de etică în cazul scandalului "Caviargate", relatează Agerpres.

În baza sancţiunilor impuse, Agramunt - care a demisionat în octombrie anul trecut din postul de preşedinte al Adunării - va rămâne membru al APCE, dar drepturile îi vor fi restrânse pentru o perioadă de zece ani. Restricţii similare, dar pentru o perioadă de doi ani, au fost decise şi în cazul celorlalţi trei membri.

Un raport independent realizat de o comisie de anchetă formată din trei magistraţi a stabilit cu câteva săptămâni în urmă că există „suspiciuni puternice” în sensul că Agramunt a luat parte la „activităţi de corupţie”.

Ancheta a pornit de la acuzaţii că Azerbaidjanul a exercitat o influenţă nepotrivită asupra APCE pentru a minimiza criticile acesteia în ce priveşte alegerile şi presupusele abuzuri împotriva drepturilor omului din fosta republică sovietică din Caucaz. Conform criticilor săi, Agramunt a împiedicat eforturile de a investiga aceste acuzaţii.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.