Scandalul Cathedral Plazza. Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti îi bate obrazul Gabrielei Firea

Deşi Firea susţine că doreşte o relaţie bună cu Arhiepiscopia, faptele ei demonstrează cu totul altceva, arată instituţia, cerându-i primăriţei să spună dacă managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plazza, turn pe care Primăria se codeşte să-l demoleze, este naşa sa de cununie.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) îi solicită public primarului general Gabriela Firea să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza - clădire pentru a cărei demolare Firea vrea să organizeze sondaj, deşi există hotărâre judecătorească vizând demolarea ei - este naşa sa de la cununia civilă, relatează Hotnews.

Reacţia Arhiepiscopiei vine în contextul în care Firea, primarul general al Capitalei, a cerut înlocuirea purtătorului de cuvânt al ARCB pentru comportament inadecvat pe reţelele de socializare. Doboş postase recent pe pagina sa de Facebook că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza, este naşa de cununie a Gabrielei Firea.

"Se pare însă că actualul Primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei. S-a putut observa la emisiunea Antena 3 cum doamna Firea a vorbit îndelung de aprobarea dată de Arhiepiscopul Ioan Robu, folosind expresiile doamnei Daiana Voicu.

Justiţia a spus însă că Millennium Building Development nu avea aprobarea notarială, nici avizele Ministerului Culturii şi Ministerului Lucrărilor Publice, şi nici aprobarea de la autoritatea competentă, şi de aceea am câştigat procesul. Dacă informaţia nu este corectă, atunci Primarul general poate să ne acuze de calomnie sau de bârfă, dar dacă este adevărată, atunci explică pe deplin motivele care întârzie desfiinţarea clădirii ilegale. Sperăm ca răspunsul la această solicitare publică să vină mai repede decât dispoziţia de desfiinţare a Cathedral Plaza pe care o aşteptăm de 5 ani!", a transmis ARCB într-un comunicat de presă emis miercuri.

Cât despre faptul că Firea a susţinut că nu vrea ca relaţiile dintre Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică să fie încordate "din cauza faptului că o persoană nu înţelege să se comporte în mod civilizat", ARCB spune că a încercat tot timpul acest lucru şi că în acest spirit al încrederii şi respectului a aşteptat timp de 5 ani o dispoziţie a Primarului general prin care să se pună capăt ilegalităţii.

Reprezentanţii ARCB mai precizează că au tot aşteptat să fie primiţi într-o audienţă, dacă nu pentru ceea ce reprezintă în societatea românească, măcar pentru drepturile obţinute în instanţă, dar au fost trataţi cu aroganţă şi lipsă de respect, fiind ţinuţi la uşa Primăriei şi întâmpinaţi de un consilier fără nicio competenţă legală.

"În plus, Arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti nu a fost primit niciodată, în nicio audienţă, nu i s-a transmis nici măcar un refuz politicos, argumentat al unei astfel de atitudini ostile. De fapt, pe 24 iunie 2016 Arhiepiscopul a felicitat-o pe doamna Firea cu ocazia începerii misiunii sale de edil al capitalei, semnalându-i că are obligaţia de a pune în aplicare decizia de desfiinţare şi totodată cerându-i o audienţă. Nici până azi, Arhiepiscopia nu a primit răspuns la acea adresă. Şi atunci, cine vorbeşte de respect reciproc şi încredere, Primăria capitalei?", se precizează în comunicatul ARCB.

Nu în ultimul rând, Arhiepiscopia îi cere Primarului general al Municipiului Bucureşti să constate conflictul şi să ia măsurile de rigoare în ce priveşte arhitectul şef al capitalei, Adrian Bold, unul dintre autorii avizelor nelegale care au stat la baza construcţiei Cathedral Plaza, dar şi susţinătorul menţinerii acestei construcţii în contra dispoziţiilor hotărârilor judecătoreşti definitive.

ARCB susţine că somaţia publică adresată de Primarul general către I.P.S. Mons. Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii şi că misiunea încredinţată Primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor.

"A afirma că această clădire "are toate documentele", contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege.(...) Ţinem să precizăm că solicitările noastre de a se pune în executare o hotărâre judecătorească nu pot fi calificate drept presiuni publice, ci reprezintă o atitudine publică ce ar trebui urmată de toate persoanele vătămate prin actele ilegale ale autorităţilor publice, astfel încât avem convingerea că dăm un exemplu pozitiv societăţii actuale care s-a resemnat în faţa abuzurilor administraţiei şi a puterii financiare a afaceriştilor", se arată în comunicatul ARCB.

Reamintim că, pe fundalul scandalului legat de Cathedral Plazza, Gabriela Firea a anunţat marţi că vrea să facă un "sondaj" pentru a întreba bucureştenii dacă sunt de acord ca Primăria capitalei să cheltuiască "câteva milioane de euro" pentru a dărâma turnul construit lângă biserica Sfântul Iosif de Millennium Building Development. Sondajul ar fi făcut în condiţiile în care instanţa a pronunţat în 2013 o decizie definitivă de demolare a Clădirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne