Scandalul Cambridge Analytica: Facebook pierde peste 70 miliarde USD din valoarea de piaţă

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Getty Images)

Facebook a pierdut peste 70 miliarde de dolari din valoarea de piaţă începând cu 16 martie, când gigantul american a anunţat că a interzis Cambridge Analytica de pe platforma sa.

Acţiunile Facebook au continuat să cadă luni pe măsură ce scandalul s-a prelungit deja în cea de-a doua săptămână, acţiunile companiei scăzând cu aproximativ 13% de la începutul incidentului legat de firma Cambridge Analytica.

Declinul continuu al acţiunilor Facebook a avut loc după ce Comisia Federală pentru Comerţ a lansat o investigaţie asupra companiei de social media. În Marea Britanie, guvernul investighează la rândul său Facebook. Încrederea consumatorilor în companie a scăzut semnificativ şi o mare parte a utilizatorilor iau în considerare să renunţe la platforma de socializare din cauza temerilor legate de securitate.

Scandalul privind datele a lovit Facebook după ce au fost lansate acuzaţii, care încă sunt investigate, potrivit cărora firma Cambridge Analytica din Marea Britanie a eşuat să şteargă date Facebook care i-au fost transmise în mod necorespunzător de către o a treia parte. De atunci, au existat mai multe dezvăluiri cu privire la amploarea practicilor Facebook de a colecta date, inclusiv mărturia unui membru al personalului fostului preşedinte Barack Obama, Carol Davidsen, care a afirmat că gigantul hi-tech le-a permis să acceseze date din întreaga reţea socială de pe teritoriul american.

Davidsen a mai precizat că Facebook a recunoscut în particular că a acordat favoruri speciale campaniei lui Obama în timpul alegerilor din 2016, acuzaţie negată de Facebook.

Dezvăluirile privind colectarea de date de către Facebook au continuat să apară în weekend, inclusiv un raport care susţine că platforma colectează date privind apelurile telefonice şi mesajele text ale utilizatorilor săi.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a afirmat că Facebook ar trebui să fie într-o oarcare măsură reglementată, iar Mark Zuckerberg, fondatorul platformei, şi Sheryl Sandberg au declarat că gigantul în socializare este deschis perspectivei reglementării.

În plus, o comisie congresională americană a afirmat marţi că ar urma să se fixeze o dată la care Zuckerberg să depună mărturie în cadrul investigaţiei privind modul în care Cambridge Analytica a reuşit să intre în posesia datelor personale a aproximativ 50 milioane de utilizatori Facebook.