Scandalul angajării fiului lui Tudorel Toader. Ministerul Educaţiei anunţă verificări

După ce presa a vuit că fiul ministrului Justiţiei a câştigat în urma unui concurs şmenuit un post de asistent la universitatea unde tatăl său e rector (suspendat pe perioada mandatului), Ministerul Educaţiei anunţă cercetări pe acest subiect.
Liviu Pop
Liviu Pop (Facebook)

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că va verifica organizarea concursului în baza căruia fiul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost angajat ca asistent universitar la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Verificările au loc în contextul în care presa a acuzat că acest concurs ar fi fost aranjat, respectiv că regulamentul ar fi fost schimbat special pentru Toader jr.

"Ministerul Educaţiei Naţionale a luat act de informaţiile apărute recent în spaţiul public şi va verifica modul în care a fost organizat şi s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Mai exact, controlul Ministerului Educaţiei Naţionale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Reamintim că potrivit 7est.ro, senatul Universităţii Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să fie scos la concurs postul pentru care a concurat de unul singur Ionuţ Alexandru Toader.

Potrivit sursei citate, fiul ministrului Justiţiei s-a putut prezenta la concurs, doar pentru că Senatul Universităţii a modificat exact paragraful care îl împiedica să participe la examen. Astfel, Toader jr. este doctor în Drept Penal, dar pentru a ocupa funcţia trebuia să deţină doctorat în Drept Civil.

"Angajarea lui Ionuţ Alexandru Toader la Facultatea de Drept a fost făcută la momentul potrivit, deoarece tatăl acestuia este suspendat din funcţia de rector pe durata exercitării mandatului de ministru. Astfel au fost fentate regulamentele universităţii care interzic angajarea rudelor celor aflaţi în funcţii de conducere decizionale. 7Est prezintă documente care dovedesc că fiul ministrului-rector a fost favorizat", arată sursa citată.

Pe de altă parte, Tudorel Toader a negat acuzaţiile, afirmând că fiul său a îndeplinit criteriile de concurs şi că "prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare."