Scandal în SUA. Oficiali români introduşi la Casa Albă pe uşa din dos

Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018
Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018 (Charlotte Cuthbertson / Epoch Times)

România este prinsă din nou în vârtejul scandalurilor ce zguduie scena politică din SUA. O fostă consilieră de la Casa Albă pe probleme de politică externă a declarat în cadrul procedurii de impeachment că l-a considerat pe ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, un potenţial risc pentru securitatea naţională, deoarece nu ar fi pregătit pentru această poziţie, au declarat pentru The New York Times surse apropiate anchetei.

Mai mult, potrivit articolului NYT preluat de G4Media, fosta consilieră Fiona Hill a susţinut, între altele, că invitaţiile făcute de Gordon la Casa Albă erau ”foarte neobişnuite" şi nu erau comunicate altora, culminând cu situaţia în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără invitaţie prealabilă dar invocând numele lui Sondland. Numele oficialilor români nu apare în articolul publicaţiei americane.

Fiona Hill nu l-a acuzat pe Sondland că ar fi acţionat în mod intenţionat pentru a-şi pune ţara în situaţie de risc, dar l-a descris ca pe un hotelier şi donator în campania lui Trump, ca pe cineva care conduce o maşină într-o zonă necunoscută fără GPS.

Fosta directoare pentru afaceri europene şi legate de Rusia la Casa Albă a mai spus că a transmis aceste temeri unor reprezentanţi ai serviciilor secrete.

Avocatul lui Sondland a refuzat să comenteze, scrie NYT.

Sondland ar urma să fie audiat, joi, în cadrul procedurii de impeachment, în ciuda directivelor date de Departamentul de Stat şi de Casa Albă, potrivit cărora atât el, cât şi alţi martori nu ar trebui să coopereze cu investigatorii deoarece preşedintele şi consilierii săi consideră acest lucru drept ilegitim.

Articolul integral poate fi citit aici