Scandal în Hong Kong, după ce Beijingul exclude alegerile libere

Proteste în parcul Tamar de lângă clădirea centrală a guvernului din Hong Kong. China a exclus alegerile libere pentru şeful provinciei 31 august 2014
Proteste în parcul Tamar de lângă clădirea centrală a guvernului din Hong Kong. China a exclus alegerile libere pentru şeful provinciei 31 august 2014 (Anthony Kwan/Getty Images)

Activiştii au întrerupt discursul unui înalt oficial al Partidului Comunist, în timp ce grupurile pro-democraţie au declarat că Hong Kongul va intra într-o ”eră de nesupunere civilă” în semn de protest faţă de decizia Beijingului de a ţine sub control alegerile pentru conducerea oraşului.

Poliţia a folosit spray-uri lacrimogene pentru a împrăştia un număr mic de protestatari. Ca umare a intervenţiei forţelor de ordine s-au înregistrat plângeri de folosire excesivă a forţei. Incidentul a mai subliniat accentuarea tensiunilor dintre protestatari şi poliţie, în ultima perioadă.

Grupul pro-democraţie Occupy Central a promis să dezlănţuie ”val după val” de proteste ce vor culmina cu paralizarea centrului financiar din Hong Kong după ce Beijingul a respins dreptul de nominalizare publică a candidaţilor la postul de director executiv al insulei, duminică.

Organizaţiile studenţeşti au ameninţat şi ele că mii de studenţi vor boicota orele de clasă.

Majoritatea manifestanţilor de luni, inclusiv un număr de legislatori democraţi, au fost împinşi de gărzile de securitate pentru că l-au întrerupt în mod repetat pe Li Fei, secretarul general adjunct al Comitetului Congresului Naţional Popular, care a venit direct de la Beijing pentru a explica manevrele politice ale regimului comunist de la Beijing pentru alegerea şefului executiv din Hong Kong, în 2017.

Într-o manifestare rară de dizidenţă faţă de oficialul Partidului Comunist, demonstranţii, mulţi îmbrăcaţi în negru şi purtând panglici galbene, au ridicat bannere pe care scria ”ruşine” şi au afirmat că Beijingul şi-a pierdut credibilitatea.

Decizia Beijingului survine după luni de zile de marşuri şi demonstraţii ale activiştilor pro-democraţie.

Conform cadrului legislativ al Beijingului vor fi aleşi doi sau trei candidaţi pentru alegeri, care vor trebui mai întâi să primească aprobarea din partea unui comitet de nominalizare format din 1.200 de persoane.

În discursul său desfăşurat în Hong Kong, luni, oficialul comunist a susţinut că măsura impusă de Beijing nu reprezintă o limitare nerezonabilă.

”Fiecare aspirant poate candida după ce obţine suficiente nominalizări”, a declarat acesta. Votanţii ar putea fi ”confuzi”, a adăugat el, dacă sunt prea mulţi candidaţi din care să aleagă, a susţinut emisarul comunist.

Dar comitetul de nominalizare, care ar trebui să se ocupe de numirea candidaţilor, este plin de membri din mediul de afaceri şi de personaje pro-Beijing, susţin politicienii din opoziţie. Acest fapt ridică suspiciuni despre şansele ca pe listă să ajungă candidaţii cu o poziţie diferită.

Li Fei a afirmat că guvernul central are o viziune negativă asupra Occupy Central şi că nu o va tolera.

Co-fondatorul Occupy Central, Benny Tai, a declarat, duminică, că va organiza o conferinţă cu membrii celorlalte organizaţii, inclusiv Alliance for True Democracy, Scholarism, şi Federation of Students.

Tai nu a oferit o dată exactă pentru ziua în care va avea loc blocada, dar i-a îndemnat pe participanţi să acorde o atenţie deosebită evoluţiilor ”din următoarele două săptămâni”, adăugând că oraşul va intra oficial într-o ”eră de nesupunere civilă”.

Aproximativ 800.000 de persoane au votat într-un referendum neoficial organizat de Occupy Central, în iunie, împotriva Beijingului, care insistă să verifice candidaţii printr-un comitet.

Aproape 172.000 de persoane au mărşăluit pentru democraţie, pe 1 iulie, în timp ce un marş pro-Beijing şi anti-Occupy Central desfăşurat pe 17 august a atras 88.000 de persoane, potrivit estimărilor Universităţii Hong Kong, chiar dacă estimările organizatorilor şi ale poliţiei au variat considerabil.