Scandal CIA - Senat. CIA admite că a hăcuit serverele Senatului american

John Brennan, director al CIA
John Brennan, director al CIA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

CIA a recunoscut săptămâna aceasta că şi-a băgat nasul prin serverele din Congres. Afirmaţiile directorului CIA sunt un pas înapoi faţă de negările vehemente pe care John O. Brennan le vehicula la începutul acestui an, umbrind şi mai mult credibilitatea şifonată a comunităţii de informaţii secrete în faţa Congresului şi a publicului american.

Un audit intern al CIA a constatat că personalul acesteia a scotocit prin sistemul informatic al Senatului, căutând un raport jenant, despre care agenţia crede că a fost furat, dar despre care senatorii afirmă că CIA îl dăduse Congresului.

La acel moment, Brennan a numit acuzaţiile "false" şi "dincolo de orice raţiune". Săptămâna aceasta, însă, Brennan a trebuit să-şi înghită vehemenţa şi să ceară scuze Comitetului Senatului în numele CIA.

Auditul intern al CIA a fost realizat de către inspectorul general al agenţiei. Documentul rămâne secret, dar purtătorul de cuvânt al agenţiei, Dean Boyd, a declarat că a arătat că angajaţii "au acţionat într-o manieră incompatibilă cu standardele" privind modul în care ar trebui tratate documentele.

Boyd a declarat că Brennan a format un consiliu care să analizeze concluziile şi că angajaţii ar putea fi supuşi acţiunilor disciplinare.

Documentul, aşa numitul Raport Panetta, se referă la o investigaţie a Senatului despre tehnicile de interogare dure folosite în anii de după atacurile teroriste din 11 septembrie. Documentul punea o serie de probleme, inclusiv dacă interogatoriile au produs, până la urmă, informaţii valoroase.

Oficialii CIA au acuzat staff-ul Senatului de furtutul "Raportului Panetta", şi consilierul juridic de top al lui Brennan a făcut o sesizare oficială către Departamentului de Justiţie, prin care a cerut deschiderea unui dosar penal împotriva angajaţilor Senatului. Senatorii au contracarat prin începerea propriei lor anchete, cerând cooperarea d-lui Brennan, şi trimiţând propria lor plângere Departamentului de Justiţie.