Scădere alarmantă a nivelului lacurilor subarctice în Canada

Parcul Naţional Wapusk, Manitoba, Canada
Parcul Naţional Wapusk, Manitoba, Canada (http://commons.wikimedia.org/ Autor: Ansgar Walk)

Cercetătorii sunt îngrijoraţi datorită faptului că ninsoarea atipică din ultimele ierni din zonele subarctice ale Canadei a dus la secarea multor lacuri din regiune.

După studiul a 70 de lacuri din zona Old Crow din teritoriul Yukon şi Churchhill din Manitoba, cercetătorii au descoperit că majoritatea lacurilor au o adâncime mai mică de 1 metru.

O analiză a mediului din jurul lacurilor a scos la iveală că cele mai multe sunt aşezate pe teren neted şi sunt înconjurate de vegetaţie măruntă, ce prezintă de asemenea semne de uscare sau deshidratare.

Frederic Bouchard, bursier post-doctorand în cadrul Centrului pentru Studii Nordice şi Departamentului de Geografie de la Universitatea Laval, afirmă că problema a apărut mai ales din cauza împuţinării apei provenite din topirea zăpezii.

Din 2010 până în 2012, de exemplu, media precipitaţiilor din timpul iernii din Churchhill a scăzut cu 76 de milimetri în comparaţie cu mediile înregistrate între anii 1971 şi 2000. Unele dintre cele mai semnificative semne de secare a lacurilor au devenit evidente în vara anului 2013, fapt ce a declanşat efecte în lanţ asupra întregului sistem natural de apă.

“Când vine vorba despre acest tip de lac, precipitaţiile sub formă de zăpadă reprezintă de la 30% până la 50% din sursa anuală de apă”, afirmă Bouchard, autorul principal al cercetării publicate în jurnalul “Geophysical Research Letters".

Bouchard şi colegii săi de la Universitatea Wilfrid Laurier, Universitatea Brock şi Universitatea Waterloo scriu că acest nivel de secare a lacurilor este fără precedent în ultimele două secole.

“Analizele izotopice realizate pe ceea ce a mai rămas din fitoplanctonul acumulat în stratul de sediment, arată faptul că lacurile şi-au menţinut în echilibru nivelul apei timp de 200 de ani. Această stabilitate a fost brusc întreruptă acum câţiva ani”, afirmă echipa de cercetare într-o declaraţie.

Dacă se menţine tendinţa de veri uscate şi mai puţină ninsoare în regiune, cercetătorii susţin că multe dintre lacurile subarctice puţin adânci ar putea seca total.

“Este dificil să prezici toate repercusiunile pierderii acestui habitat, dar sigur consecinţele ecologice vor fi semnificative”, afirmă Bouchard.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură