Saudiţii şi aliaţii lor ameninţă Qatarul cu aplicarea unor sancţiuni suplimentare

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au declarat că sunt pregătite să adopte mai multe măsuri punitive împotriva Qatarului, după ce acesta a respins cererile lor, pentru a pune capăt impasului în care se află cele două tabere.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

În declaraţia publicată vineri dimineaţă, cele patru naţiuni arabe au afirmat că refuzul Qatarului de a se conforma propunerilor lor “reflectă gradul legăturii cu terorismul şi tentativele continue de a sabota şi submina securitatea şi stabilitatea” în regiune, a raportat agenţia saudită de ştiri de stat.

Cele patru state arabe au acuzat Qatarul că subminează în mod deliberat securitatea regională şi afectează “interesele oamenilor regiunii”.

De asemenea, grupul de patru ţări a mulţumit emirului din Kuweit, Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, că a acţionat ca mediator, şi a criticat Doha pentru că l-a ignorat în încercarea de a “readuce criza la punctul său de început”.

Cei patru aliaţi au suspendat legăturile cu conducerea din Doha în 5 iunie, acuzând oficial Qatarul că susţine “terorismul” şi destabilizează Orientul Mijlociu, acuzaţii despre care Qatarul susţine că sunt nejustificate şi izvorăsc din acuzaţii false şi presupuneri.

Arabia Saudită a închis complet graniţa terestră cu Doha pentru a submina sursele de aprovizionare ale ţării vecine. Ca răspuns, liderii Qatarului şi-au îndreptat atenţia spre Iran şi Turcia pentru a menţine lanţul de aprovizionare.

Printre cele 13 cereri se numără suspendarea sprijinului financiar pentru unele reţele teroriste precum Statul Islamic şi Al-Qaeda, închiderea reţelei de televiziune Al-Jazeera, suspendarea majorităţii legăturilor dintre Doha şi Teheran şi închiderea unei baze aeriene turceşti aflate pe teritoriul Qatarului.

Qatarul a declarat că asediul vecinilor săi arabi reprezintă o agresiune clară, adăugând că cerinţele prezentate de aceştia pentru a suspenda blocada nu sunt realiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe