Saudiţii pregătiţi să crească producţia de petrol dacă apar noi clienţi

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Arabia Saudită este pregătită să îşi crească producţia de petrol şi va pretinde o parte mai mare din piaţa globală a petrolului pentru a satisface nevoile oricăror clienţi noi, a declarat ministrul saudit al petrolului, fiind citat de ziarul al-Hayat.

Întrebat dacă Arabia Saudită doreşte să menţină o poziţie pe piaţă de 9,7 milioane de barili pe zi, ministrul saudit al petrolului Ali al-Naimi a declarat pentru ziarul citat: “Da, doar dacă nu apare un nou client şi atunci vom creşte producţia.”

Această remarcă a fost unul dintre cele mai puternice semnale de până acum că principalul exportator de petrol al lumii nu are nicio intenţie să reducă volumul producţiei în ciuda preţurilor tot mai mici. În plus, Arabia Saudită doreşte să folosească acest cost scăzut al producţiei pentru a câştiga părti de piaţă de la competitorii care nu fac parte din OPEC, aceştia fiind, de altfel, învinuiţi pentru scăderea preţului.

La o conferinţă a producătorilor arabi de petrol desfăşurată duminică în Abu Dhabi, Naimi a declarat că Arabia Saudită nu va reduce volumul producţiei pentru a susţine pieţele petroliere chiar dacă naţiunile care nu fac parte din OPEC ar face acest lucru. Naimi a menţionat că cea mai bună soluţie pentru a adresa condiţiile de pe piaţa petrolieră este aceea de a “lăsa cei mai eficienţi producători să producă”.

Naimi a mai declarat că “pe baza analizelor pe care le-am realizat, noi nu vom reduce volumul producţiei în cadrul OPEC.”

De asemenea, Naimi a negat rapoartele media care au susţinut că el a dezbătut politica petrolieră cu omologul său rus Alexander Novak pe marginea conferinţei OPEC desfăşurată la sfârşitul lunii noiembrie la Viena.

Ministrul a respins şi ideea că preţurile petroliere joase ar putea fi rezultatul unui deficit bugetar saudit pentru acest an, spunând că regatul nu are în prezent nicio datorie şi că este pregătit să împrumute dacă chiar este necesar.

“Băncile sunt pline cu bani şi putem împrumuta de la ele în timp ce ne păstrăm rezervele de bani”, a afirmat Naimi.

Întrebat dacă producătorii petrolieri din Golful Arab sunt pregătiţi să facă faţă preţurilor scăzute la petrol pentru alţi doi sau trei ani dacă este necesar, Naimi a declarat că aceştia sunt pregătiţi să o facă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie