Sătenii de pe Insula Solomon ucid 900 de delfini pentru a face "represalii"

Delfini pe coasta Californiei de Sud, 30 ianuarie 2012 în apropiere de Dana Point, California.
Delfini pe coasta Californiei de Sud, 30 ianuarie 2012 în apropiere de Dana Point, California. (David McNew / Getty Images)

Un grup de săteni din Insulele Solomon au revendicat responsabilitatea pentru sacrificarea a 900 delfinii la începutul acestei săptămâni, pentru a se răzbuna pentru că au primit sume prea mici de bani de la un grup mic de conservare.

Sătenii au avut un memorandum de înţelegere cu Earth Island Institute pentru a nu mai ucide delfinii, dar ei au relatat pentru Solomon Star că au primit doar 700 000 din cele 2,4 milioane (dolari din Insulele Solomon, SBD), care le-au fost promişi, aşa că au făcut "represalii." Memorandumul a expirat în aprilie 2012.

Star a raportat că 700 delfinii au fost ucişi pe insula South Malaita din Insulele Solomon, un lanţ de insule situat la est de Papua Noua Guinee, dar alte rapoarte mass-media au declarat că au fost ucişi până la 900 delfini.

Atkin Fakaia, preşedintele asociaţiei rurale Honiara Fanalei, a declarat pentru publicaţie că oamenii nu vor aştepta banii, deoarece trebuie să-şi întreţină familiile

"Ei vor merge din nou la vânătoare de delfini, iar apoi vor vinde dinţii şi carnea delfinilor pentru bani", a spus Fakaia.

El a declarat pentru Radio Australia: "Satul susţine că această sacrificare a avut loc deoarece grupul de conservare a încălcat un memorandum de înţelegere care facilita oferirea de bani pentru proiecte de dezvoltare."

"(Acordul) a oprit acest sat şi altele să organizeze vânătoarea lor tradiţională de delfini în ultimii doi ani."

Lawrence Makili, şeful Earth Island Institute, a declarat că asociaţia rurală a folosit necorespunzător 400 000 de dolari SBD, aşa că EII a preferat să sprijine mai degrabă proiectele unor familii individuale care au aplicat, decât distribuirea de numerar. Makili a adăugat că din cauză că vânătoarea de delfini a fost reluată, organizaţia trebuie să îşi reducă finanţarea.

"Decizia bruscă de a ucide delfinii a aparţinut unui grup izolat din comunitatea Fanalei, care au încălcat acordul privind încetarea uciderii delfinilor", a declarat Institutul pentru site-ul Stuff.co.nz din Noua Zeelandă.

"Multe persoane din această comunitate pe care am ajutat-o sunt furioase pe aceşti renegaţi", a adăugat el.

Insulele Solomon, care au fost cea mai mare sursă de delfini vii pentru acvariile din întreaga lume în ultimii 15 ani, au interzis comerţul de delfini vii anul trecut, potrivit Radio Australia.

Institutul a spus că localnicii de pe Insulele Solomon trebuie să realizeze că uciderea animalelor nu este "în interesul lor", în conformitate cu Stuff. Institutul a spus că comerţul cu delfini vii nu era durabil.

"Comercianţii de delfini captivi din Insulele Solomon, care continuă să facă milioane de dolari din comerţul cu delfini, au fost cei mai mari adversari ai stopării uciderii delfinilor din Insulele Solomon", a declarat grupul. "Aceştia au susţinut că ei "salvează" delfinii prin capturarea lor, în loc să permită să fie ucişi - la fel cum fac şi comercianţii de delfini captivi din Taiji, Japonia."

Comercianţii câştigă circa 150 000 de dolari pe delfin, care sunt vânduţi în parcuri acvatice din China, Orientul Mijlociu şi Caraibe, a adăugat organizaţia.

"Avem motive să credem că corupţia şi comercianţii de delfini captivi au fost în spatele acestei reluări tragice a uciderii delfinilor", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură