Satelitul Saturnului, Rhea, are oxigen şi CO2 în atmosferă

Survolarea din 2 martie 2010 a satelitului Rhea si simularea procentajului atmosferic si a distributiei de oxigen. Densitatea prevazuta de oxigen (galben) a fost comparata cu masuratorile sondei INMS (alb) in timpul survolarii.
Survolarea din 2 martie 2010 a satelitului Rhea si simularea procentajului atmosferic si a distributiei de oxigen. Densitatea prevazuta de oxigen (galben) a fost comparata cu masuratorile sondei INMS (alb) in timpul survolarii. (Science / AAAS)

Satelitul Saturnului, Rhea, s-a descoperit că are oxigen şi CO2 în atmosferă, se arată într-un nou studiu.

Însă atmosfera este foarte subţire şi rară, se arată în lucrare. De asemenea, sunt alte locuri în sistemul solar în afara Pământului, cum ar fi sateliţii lui Jupiter, Ganymede şi Europa, care au atmosfere bogate în oxigen.

Telescopul spaţial Cassini al NASA a descoperit atmosfera lui Rhea în timpul unei misiuni de zbor prin apropiere.

Conform studiului, publicat online în Science Express, multe alte planete mari şi îngheţate sau sateliţi au foarte probabil atmosfere bogate în oxigen.

"Am văzut asta pe Jupiter, iar acum ni s-a confirmat pe satelitul lui Saturn", a spus autorul principal, Ben Teolis, de la Southwest Research Institute, pentru Space.com. "Faptul că este foarte răspândit este cu adevărat îmbucurător."

Instrumentele pe care Cassini le-a folosit pentru a detecta atmosfera, au descoperit cantităţi împrăştiate de oxigen şi dioxid de carbon în atmosferă ca rezultat al particulelor de energie înaltă care lovesc suprafaţa Rhea, ceea ce cauzează emisia de atomi, molecule şi ioni, conform BBC.

"Acestea lovesc acea emisferă şi sparg moleculele de apă de la suprafaţă", a declarat Teolis pentru BBC. "Atomii apoi se rearanjează în molecule O2, care sunt apoi împroşcate de la suprafaţă de impactul altor particule."

Însă, oxigenul nu rămâne mult timp în atmosferă şi se risipeşte în spaţiu.

Modul în care se produce dioxidul de carbon este mai puţin clar, dar oamenii de ştiinţă sugerează că este produs prin acelaşi proces ca şi oxigenul. Dioxidul de carbon ar putea veni de la gheaţa uscată care este prinsă pe Rhea.

Rhea, care are diametrul de 1530 km, este unul din singurii sateliţi din sistemul solar care are suficientă masă pentru a ţine o atmosferă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură