Satelit chinez scăpat de sub control "poate ateriza în Michigan"

Staţia spaţiala chineză Tiangong-1 ilustrată de un artist.
Staţia spaţiala chineză Tiangong-1 ilustrată de un artist. (Captură Foto)

Staţia spaţială chineză scăpată de sub control, care se va prăbuşi pe Pământ şi va emana substanţe chimice foarte toxice, s-ar putea îndrepta spre Michigan, Statele Unite, au avertizat experţii.

Laboratorul spaţial masiv de opt tone, numit Tiangong-1, a dispărut de pe radarul Chinei în martie 2016, comunicaţiile cu acest modul spaţial sunt întrerupte, iar specialiştii chinezi au pierdut controlul asupra lui.

Cu toate acestea, autorităţile l-au reperat acum şi au prezis că se va îndrepta înapoi spre Pământ înainte de sfârşitul acestei luni.

Experţii nu au reuşit să precizeze locul în care ar putea ateriza modulul staţiei spaţiale, dar pe măsură ce se apropie de Pământ, există şanse mari de a ajunge la Michigan, unde trăiesc aproape 10 milioane de oameni.

Potrivit site-ului MLive din Michigan, partea de sud a Michigan se află "în regiunile listate cu cea mai mare probabilitate" de a fi lovite de rămăşiţele modulului Tiangong-1.

Alte zone care ar putea fi lovite de resturi din acest vehicul spaţial sunt nordul Chinei, centrul Italiei, nordul Spaniei, Orientul Mijlociu, Noua Zeelandă, Tasmania, America de Sud, Africa de Sud şi nordul Statelor Unite, potrivit Aerospace, un site de cercetare şi dezvoltare ştiinţifică care lucrează cu NASA.

Cu toate acestea, prăbuşirea fragmentelor spaţiale nu sunt singurele pagube potenţiale pe care le-ar putea provoca satelitul scăpat de sub control.

Tiangong-1 conţine un combustibil de rachetă cunoscut sub numele de hidrazină, care poate provoca leziuni ale ficatului şi nervilor dacă oamenii sunt expuşi mult timp la el.

Site-ul Aerospace notează: "Există şanse ca o cantitate mică de fragmente ale satelitului Tiangong-1 să nu ardă la reintrarea în atmosferă şi să lovească Pământul.

"Dacă s-ar întâmpla acest lucru, fragmentele periculoase vor cădea într-o regiune ce are dimensiuni de câteva sute de kilometri şi este centrată de-a lungul unui punct de pe Pământ peste care trece staţia spaţială".

Totuşi, site-ul încearcă să minimalizeze îngrijorările: "Dacă luăm în considerare situaţia cea mai defavorabilă, probabilitatea ca o anumită persoană să fie lovită de fragmentele periculoase ale lui Tiangong-1 este de circa un milion de ori mai mică decât şansele de a câştiga lozul cel mare.

"În istoria zborului spaţial, nu se cunoaşte vreo persoană care a fost vreodată afectată de fragmentele spaţiale".

Locuitorii din Michigan precum şi alţi locuitori de la latitudini considerate riscante nu au alte alternative decât să aştepte şi să vadă ce se va întâmpla.

Traiectoria actuală a Tiangong-1
Traiectoria actuală a Tiangong-1 (captură foto)

Ei pot să urmărească în timp real traiectoria lui Tiangong-1 aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură