Satelit taiwanez transmite emisiuni independente spre China

O racheta poarta satelitul Chunghwa ST-2 pe orbită, la 20 mai în Guyana Franceză. Chunghwa şi New Tang Dynasty Asia-Pacific par sa fi ajuns la o înţelegere ca ST-2 sa transmita programele NTD în China
O racheta poarta satelitul Chunghwa ST-2 pe orbită, la 20 mai în Guyana Franceză. Chunghwa şi New Tang Dynasty Asia-Pacific par sa fi ajuns la o înţelegere ca ST-2 sa transmita programele NTD în China (Jerome Valette / Getty Images)

Recent pare sa se fi ajuns la o intelegere intre compania de sateliti a guvernului taiwanez, Chunghwa Telecom (CHT), si reteaua independenta chinez de televiziune New Tang Dynasty Asia Pacific (AP NTD),care va produce valuri la Beijing.

Acordul incheie un impas de doua luni, aparut dupa ce Chungwa a refuzat sa transmita semnalul companiei TV NTD din America de Nord, companie care transmite stiri si analize independente despre China.

Pozitia initiala a transportatorului taiwanez, de a refuza sa transmita semnale NTD catre China, a mobilizat activisti si politicieni din Taiwan, Statele Unite ale Americii si Europa si a condus o pare parte a opiniei publice din Taiwan la concluzia ca guvernul micii insule din Pacific se indeparteaza de principiile sale legate de libertatea de exprimare.

Cu toate acestea presiunea opiniei publice a inversat pozitia companiei Chungwa: "Am convenit ca sa poata folosi ST-2", a declarat Chen Huei-yeni, asistent manager la sucursala internationala Chunghwa, potrivit Times Taipei din 19 iunie.

Permitand NTD AP sa utilizeze satelitul ST-2, Chunghwa inverseaza o decizie anterioara de a nu inchiria spatiul pe satelit pentru NTD AP, decizie despre care criticii spun ca a fost probabil facuta sub presiunea regimului chinez.

Guvernul din Taiwan controleaza CHT, care detine satelitul ST-2. CHT s-a oferit sa inchirieze spatiu pe ale satelit apartinand altei societati. NTD AP a respins oferta, pe motiv ca operatiunile de pe un satelit care nu este controlat de guvernul din Taiwan ar putea fi prea usor perturbate de regimul chinez.

Criticii masurilor CHT au spus ca refuzul initial al companiei a reflectat interesele financiare pe care le are acum pe continent.

Printre alte investitii care implica companii din China continentala, CHT a anuntat recent investirea a cel putin 45 de milioane de dolari intr-un nou cablu submarin de 18000 km lungime, cu China Mobile, Bermuda Google, KDDI Corp din Japonia si alte companii.

Partidul comunist chinez nu a facut nici un secret din dorinta sa de a inchide NTD AP, care raporteaza in mod frecvent si deschis stiri despre faradelegile regimului legate de drepturile omului si care, prin intermediul serviciului de satelit CHT, ajung la milioane de telespectatori din China.

Satelitul ST-2 urmeaza sa devina operational in luna august.

Samuel Zhou, purtatorul de cuvant al NTD, a fost plin de speranta, dar usor reticent la anuntul CHT: "Nu avem nici un comentariu de facut, deoarece nu este ceva confirmat", a spus el. "Speram ca totul va merge bine."

El a spus ca acest acord va fi finalizat si facut oficial in zilele urmatoare, si atunci partile vor face declaratii formale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe