Şase morţi, inclusiv 2 români, în urma furtunilor puternice din nordul Greciei

Un automobil răsturnat pe o plajă din satul Sozopoli, în regiunea Halkidiki, nordul Greciei
Un automobil răsturnat pe o plajă din satul Sozopoli, în regiunea Halkidiki, nordul Greciei (Screenshot)

Şase cetăţeni străini, inclusiv doi copii, au fost ucişi şi peste 100 de persoane au fost rănite după ce nordul Greciei a fost lovit miercuri noaptea de vânturi puternice, ploaie şi grindină, smulgând din rădăcini copaci şi distrugând acoperişurile unor locuinţe, au declarat autorităţile, potrivit Reuters.

Imaginile televizate au arătat cum vânturi puternice au măturat un restaurant din peninsula Halkidiki, o regiune populară pentru turişti în sezonul estival.

Străzile oraşelor din acea zonă au fost presărate cu copaci scoşi din rădăcini şi motociclete răsturnate, potrivit fotografiilor postate pe site-uri şi reţele de socializare.

Doi turişti cehi în vârstă au fost ucişi când vânturile şi şuvoaiele puternice de apă le-au luat pe sus rulota în care călătoreau, a declarat poliţia locală.

În alte părţi ale regiunii, o femeie şi un băiat de 8 ani, ambii cetăţeni români, au fost ucişi după ce un acoperiş s-a prăbuşit pe un restaurant din Nea Plagia. Un bărbat şi un băieţel, ambii ruşi, au murit după ce un copac s-a prăbuşit în apropierea hotelului lor din oraşul Potidea, au precizat autorităţile.

O astfel de vreme severă este neobişnuită în Grecia, unde verile sunt în mod tipic foarte călduroase şi secetoase. Meteorologul Klearxos Marousakis a descris condiţiile meteo ca fiind extrem de neobişnuite pentru această perioadă a anului.

Predicţiile meteo susţin că va continua să plouă în regiune până joi, în jurul orei locale 9 a.m.

Autorităţile au declarat stare de urgenţă în Halkidiki şi nou numitul ministru grec pentru protecţia cetăţenilor urmează să viziteze regiunea în cursul zilei de astăzi. Cel puţin 140 de pompieri operează în zonă.