Şase lucruri interesante din fizica cuantică

Efectul de tunel al electronilor poate fi comparat cu trecerea unei mingi printr-un geam, fără însă a-l sparge - lucru care nu poate fi explicat deloc cu conceptele fizicii newtoniene
Efectul de tunel al electronilor poate fi comparat cu trecerea unei mingi printr-un geam, fără însă a-l sparge - lucru care nu poate fi explicat deloc cu conceptele fizicii newtoniene (Jupiterimages / Photos.com)

Fizica obişnuită pe care am întâlnit-o la liceu şi fizica cuantică sunt destul de diferite. Atunci când începi să te gândeşti puţin mai mult la ea, fizica cuantică te poate face să analizezi de două ori mai bine conceptele pe care le aveai despre om, natură sau Univers.

În continuare, prezint 6 fapte dovedite de fizica cuantică de natură să-ţi schimbe gândirea.

1. Suntem făcuţi din atomi

Dacă măreşti un atom aducându-l la mărimea unui teren de fotbal, nucleul atomului ar fi de mărimea unei mingi de golf. Atât de mică este proporţia dintre un nucleu şi un atom. Ca să înţelegi cât de mulţi atomi conţine materia, dacă măreşti toţi atomii dintr-un grapefruit până când aceştia ajung de mărimea unei afine, atunci grapefruit-ul va deveni la fel de mare ca Pământul.

2. Electronii pot fi solizi

Electronii acţionează precum bucăţile solide de materie şi asemănător unui val de posibilităţi. Când aceştia acţionează fără ca o persoană să-i observe în mod conştient, electronii se comportă precum valurile din apă. Când comportamentul lor este urmărit de un observator, atunci ei acţionează precum materia solidă.

3. Timpul

În lumea cuantică nu există lucruri precum trecutul, prezentul, şi viitorul. Toate acestea se petrec simultan.

4. Îmbinarea

Când două lucruri sunt create în acelaşi timp, precum doi electroni, ei sunt conectaţi. Dacă sunt ”separaţi” în Univers, chiar în momentul în care unul dintre ei este stimulat, ambii vor reacţiona în acelaşi timp.

5. Poziţionarea: particulele pot fi în două locuri simultan

Nu suntem făcuţi din ”particule”, ci suntem de fapt făcuţi din particule formate din valuri de posibilităţi. Poţi chiar să fotografiezi un electron care se află în două locuri simultan.

”Când nu te uiţi, există valuri de posibilităţi iar când te uiţi, există poziţii de experienţă conştientă”, a declarat profesorul doctor Amit Gaswami.

6. Suntem conectaţi

Suntem toţi conectaţi fizic printr-un câmp energetic de electroni potenţiali. De asemenea, ideea de separatism, că suntem entităţi separate şi că nu suntem o parte unul din celălalt, este de fapt greşită. Această mentalitate ne face responsabili pentru multe dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi, precum poluarea. Suntem de fapt conectaţi cu toate fiinţele vii – plante, animale, oameni şi toată materia vie.