Sărbătorile în Staţia Spaţială Internaţională - doi astronauţi au ieşit la reparaţii

Astronauţi în jurul Staţiei Spaţiale Orbitale.
Astronauţi în jurul Staţiei Spaţiale Orbitale. (Captură youtube.com.)

Staţia Spaţială Internaţională este cuprinsă de reparaţii în mijlocul sărbătorilor de sfârşit de an. Doi astronauţi au ieşit miercuri dimineaţă să repare o pompă de la sistemul de răcire a staţiei, operaţiunile de reparare fiind în derulare încă de sâmbătă, notează BBC, citat de hotnews.ro.

Astronauţii americani Rick Mastracchio şi Mike Hopkins au petrecut în spaţiu peste 7 ore pentru a înlocui una din pompele de răcire avariate încă de acum două săptămâni. Pompa de mărimea unui frigider le-a dat ceva bătaie de cap celor doi, aceasta necesitând două ieşiri în spaţiu pentru a fi înlocuită complet.

Partea americană a staţiei orbitale a petrecut ultimele două săptămâni cu doar jumătate din sistemul de răcire în stare de funcţionare ceea ce i-a forţat să sisteze multe din experimentele ştiinţifice şi să întrerupă utilizarea echipamentelor neesenţiale.

”Este cel mai bun Crăciun pe care l-am avut vreodată”, li s-a transmis astronauţilor prin staţiile de comunicare.

"Crăciun fericit tuturor. A durat două săptămâni, dar am reuşit", a răspuns Hopkins, bucuros de completarea reparaţiilor.

În timpul operaţiunilor cei şase astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională nu au fost nicio clipă în pericol.

Prima ieşire în spaţiul cosmic desfăşurată în această perioadă din an s-a petrecut pe 24 decembrie 1999, într-o misiune de reparare a Telescopului Hubble. Aceasta este cea de-a doua ieşire din istorie realizată în Ajunul Crăciunului.