Sarbatoarea romanilor la Toronto

Doamna cu fetita imbracate in costume populare romanesti,  Piata Mel Lastman, Toronto, 10 sept 2011.
Doamna cu fetita imbracate in costume populare romanesti, Piata Mel Lastman, Toronto, 10 sept 2011. (Madalina Hubert /The Epoch Times)

Intr-o atmosfera de sarbatoare si binecuvantati de razele soarelui, romanii din sudul Ontario s-au adunat in piata Mel Lastman sambata, 10 septembrie sa se cunoasca mai bine si sa se bucure de dansurile populare, muzica usoara si folclorica, costumele traditionale cat si de specialitatile culinare romanesti.

Organizata de biserica romaneasca Sf. Gheorge, sarbatoarea romanilor a fost lansata in 2004 cu ocazia a 50 de ani de la infiintarea bisericii, in jurul careia s-a creat si prima comunitate romaneasca din Toronto dupa al doilea razboi mondial.

“Este o oportunitate de a ne cunoaste atat intre noi romanii cat si de a oferi canadienilor posibilitatea de a ne cunoaste mai bine,” a explicat organizatorul festivalului, preotul Ioan Bunea.

Tema festivalului “unitate in diversitate” are ca scop unitatea romanilor din sudul provinciei Ontario-inclusiv comunitati bisericesti, asociatii culturale si de business-in societatea multiculturala canadiana, a subliniat domnia sa.

Imbracata in culorile tricolorului rosu, galben si albastru, piata Mel Lastman a gazduit atat romani cat si canadieni. Atrasi de energia dansurilor populare romanesti, multi au poposit pentru a se bucura de atmosfera primitoare.

“Este o surpriza si astazi ca si in trecut, [canadienii] ma opresc si ma felicita, se bucura si apreciaza muzica, afla despre Romania mai mult decat ca ne tragem din neamul lui Dracula, se bucura de produsele culinare, apreciaza [cultura],” a spus preotul Bunea.

Intrebat daca pe romani ii supara faptul ca unii canadieni stiu doar atat despre Romania, preotul zice:

“Nu trebuie sa-i deranjeze, cel mult ne da prilejul sa spunem cine a fost Dracula si sa vada ca avem radacini adanci in istorie chiar mai adanci decat Canada. Suntem de peste 2.000 de ani, suntem unul dintre popoarele cele mai vechi din Europa. Ne putem mandri cu istoria noastra, cultura, cu traditii si stiinta”, a afirmat domnia sa.

Cat despre cum isi mentin romanii traditiile in Canada, preotul Bunea spune:

“Ca si in Romania, romanii aici sunt uniti cei care vor sa fie uniti, cei care vor sa se piarda in populatie se pierd si realizeaza mai tarziu ca au gresit in decizia lor, dar marea majoritate vor sa-si mentina traditiile, sa le transmita copiilor - am observat aceasta preocupare.”

“Nu ne putem plange de dorinta de a ne manifesta cine suntem, de unde suntem, suntem chiar mandri pentru ca sunt oameni bine pregatiti care ne reprezinta,” a spus domnia sa.

Preotul Bunea a mai precizat ca romanii sunt foarte apreciati din punct de vedere profesional in Canada.

Oras multicultural, Toronto gazduieste peste 100 de nationalitati, iar aproape in fiecare week-end se tin festivaluri culturale, ce atrag mii de oameni. Sarbatoarea romaneasca le da prilejul sa descopere traditiile romanesti, unii intorcandu-se in fiecare an.

Doamna Khang, o profesoara de muzica de origine coreana, vine de cativa ani sa se bucure de muzica si dansul romanesc. Howie, o tanara mama originara din Malaysia, vine si ea cu baietelul sa petreaca cateva ore in atmosfera dansurilor populare romanesti. “Muzica este foarte voioasa, vrei pur si simplu sa dansezi,” a spus ea.

Sarbatoarea romanilor la Toronto se tine in fiecare an in luna septembrie, aducand spiritul romanesc pe plaiurile canadiene.