Săptămâna XII: Mii de persoane protestează în Belgrad împotriva preşedintelui Vucic

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic. (Getty Images)

Mii de persoane au demonstrat ieri pe străzile Belgradului împotriva preşedintelui sârb Aleksandr Vucic, în cea de-a douăsprezecea sâmbătă consecutivă de proteste, potrivit RFE/RL.

În cadrul mişcărilor ce au devenit deja o rutină, manifestanţii s-au adunat într-o piaţă centrală din Belgrad şi au mărşăluit către sediul televiziunii de stat sârbe, scandând slogane şi protestând împotriva preluării de către Vucic a controlului asupra mass mediei de stat şi cerând alegeri corecte.

Mulţimea de manifestanţi a urmat un banner masiv pe care era scris motto-ul protestelor “1 din 5 milioane”, ce se referă la decizia lui Vucic de a respinge cererile prezentate de manifestanţi în decembrie 2018.

Vucic a declarat în decembrie că nu va ceda în faţa niciunei cereri, chiar dacă ar ieşi pe străzi 5 milioane de manifestanţi.

Organizatorii protestului au refuzat până acum să fie plasaţi sub conducerea vreunui bloc politic, însă au acceptat în urmă cu o săptămână ceea ce au descris a fi un “contract” cu politicieni din opoziţie cu privire la aplicarea de reforme.

Între timp, liderii opoziţiei au lansat săptămâna trecută un boicot împotriva legislaturilor naţionale şi locale pentru a-şi exprima sprijinul faţă de manifestanţi.

Mulţi dintre manifestanţii mai vârstnici au demonstrat împotriva guvernului fostului preşedinte Slobodan Miloşevici în anii 1990.

Acum ei sunt decepţionaţi de faptul că nu s-au făcut schimbări în cei peste 18 ani de când Miloşevici şi-a pierdut puterea.

Vucic a fost partener de coaliţie cu Miloşevici în perioada 1998-2000 şi a ocupat funcţia de ministru al informaţiilor în perioada în care guvernul sârb a desfăşurat cea mai dură campanie de suprimare a mass mediei independente.

Dar manifestanţii nu au încredere nici în opoziţie, afirmând că aceasta nu a luptat suficient împotriva corupţiei, ineficienţei economice şi sărăciei din Serbia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe