SANITAS anunţă grevă generală în sănătate

Nemulţumiţi că salariile nu le-au crescut precum în poveştile Olguţei Vasilescu, sindicaliştii din sănătate anunţă proteste urmate de grevă generală.
(Arhiva) Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS, iunie 2014
(Arhiva) Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS, iunie 2014 (Epoch Times România)

UPDATE: Potrivit prim-vicepreşedintelui SANITAS, Iulian Pope, greva generală urmează să fie delanşată după Paşte, cadrele medicale fiind nemulţumite că spectaculoasele măriri salariale promise de Guvern sunt doar pe hârtie, precizează Hotnews.

* * *

Sindicaliştii din domeniul sănătăţii au decis să declanşeze greva generală, nemulţumiţi fiind că, deşi salariile au crescut, nu sunt pe măsura speranţelor medicilor şi asistenţilor medicali, relatează digi24.ro.

Potrivit informaţiilor Digi24, decizia de a declanşa greva generală la nivel naţional a fost luată în unanimitate, nemulţumirea fiind legată de regulamentul de sporuri şi a legii salarizării.

Conform procedurilor, protestul va începe cu patru zile de pichetări, care vor avea loc pe 22, 24, 27 şi 29 martie la sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii, Finanţelor, dar şi la sediul PSD.

Ulterior, în aprilie, va avea loc un miting la care, din informaţiile Digi24, vor participa în jur de 20.000 de angajaţi din sănătate.

Reamintim că, încă de acum câteva zile, preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, anunţa că angajaţii din Sănătate ameninţă că vor face grevă spontană dacă nu li se vor mări salariile începând cu 1 martie.

"Nu mai au încredere nici în sindicat (brancardieri, infirmiere, personal TESA n.r), pentru că au văzut că nu se întâmplă mare lucru şi îmi este frică să nu iasă spontan, în anumite unităţi sanitare, în faţa spitalului, pentru grevă. Niciodată, de când sunt lider de sindicat, nu am văzut atâta unitate din partea unor categorii profesionale în a obţine ceva, cu sau fără ajutorul sindicatului. Văd petiţii online ale psihologilor, biologilor, văd mobilizare în rândul personalului TESA, pentru că ei nu vor mai munci dacă nu se rezolvă ceva şi pentru ei, iar acum văd cum fiecare unitate sanitară în care mă duc, brancardierii, infirmierele şi îngrijitorii pur şi simplu mă asaltează că vor ieşi în stradă, dacă nu vor obţine ceva de la 1 martie", a declarat Huşanu pentru Agerpres

Huşanu a mai precizat că regulamentul de sporuri nu este finalizat şi, chiar dacă ar fi gata, limitarea în acel plafon de 30% va duce la scăderea veniturilor.

"În momentul acesta mă aflu la spitalul Floreasca, unde foarte mulţi brancardieri, infirmiere şi personal TESA m-au înconjurat şi aşteaptă ca şi lor să li se dea ceva, pentru că această lege a fost făcută să ne dezbine. S-a promis o mărire de salariu pentru medici, dar veniturile nu sunt aşa de crescute cum se aşteptau salariaţii. În afară de medici, aşa cum am bănuit de anul trecut, celelalte categorii nu vor avea măriri deloc, încă nu este gata regulamentul de sporuri şi chiar dacă ar fi gata, limitarea în acel plafon de 30% va duce la scăderea veniturilor. O afirm încă de anul trecut şi o spun în continuare", a precizat Huşanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne