”Sângele apă nu se face”- Băsescu vrea unirea României cu Moldova

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Deoarece ”sângele apă nu se face”, următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu Moldova, dacă şi acolo va exista un curent unionist, a declarat preşedintele Traian Băsescu miercuri la TVR 1.

”Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus preşedintele la TVR 1.

Unirea cu Moldova este unul dintre cele trei proiecte fundamentale de ţară ale României, primele două fiind intrarea în NATO şi în UE. Pentru ca şi unirea cu Moldova să devină realitate, va trebui însă că moldovenii săi îşi dorească cu adevărat acest fapt, a mai declarat Preşedintele Băsescu.

“Uitaţi-vă la cele două Germanii, cât au putut fi ţinute separat? Până la un punct. România a avut un proiect fundamental de ţară - intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental de ţară - intrarea în UE. Eu cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinţei românilor din stânga şi din dreapta Nistrului. Ai fi caraghios să iei un Parlament, unde ai o majoritate, să spui - hai să dăm un vot. Şi? Nu se întâmplă nimic, dacă românii de pe cele două maluri nu vor. Esenţial acum, şi asta este forţa noastră regională, să spunem, şi de convingere, esenţial acum este să fim avocaţii Republicii Moldova pentru drumul către Uniunea Europeană, pentru că Vilnius-ul nu înseamnă la orizont UE, înseamnă un început de drum “.

Unirea este un proces cu bătaie lungă şi nu se va întâmpla în viitorul imediat apropiat, ci după integrarea Moldovei în Uniunea Europeană care, apreciază Traian Băsescu va dura zece ani.

"Momentul pe care trebuie să îl valorificăm este şansa republicii Moldova de a intra în procesele de pregătire a accesului în Uniunea Europeană, care durează zece ani", a mai declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească pe acest subiect, Traian Băsescu a spus: "Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?".

Discutând despre cadrul summitului de la Vilnius, Băsescu a mai declarat că ”aderarea Ucrainei se joacă până în ultima clipă” declarând că speră până în ultimul moment ca preşedintele Ucrainei, Ianukovici, să semneze tratatul de liber schimb. Aderarea Ucrainei. Fără Ucraina, Vilnius e un eşec pentru UE, crede Băsescu, "chiar dacă e un succes pentru România şi ce se întâmplă cu Moldova."

"Pentru securitatea Moldovei, dar şi a României, e esenţial ca Ucraina să înceapă drumul către UE", a mai declarat Băsescu arătând că Moldova are o frontieră sigură cu România însă cealaltă frontieră i-o poate asigura numai Ucraina.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne